Navigációs útvonal

Szexuális irányultság – A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek jogai

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyek hátrányos megkülönböztetésének tilalma – szerzői jog: EU – JPH Woodland

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 19. cikkepdf alapján az EU diszkriminációellenes jogszabályt hozhat annak érdekében, hogy védelmet nyújtson a szexuális irányultság alapján történő hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az EUMSZ 10. cikke előírja, hogy politikáinak és tevékenységeinek meghatározása és végrehajtása során az Uniónak küzdenie kell a megkülönböztetés minden formája ellen. A Bizottság erre konkrét formában kötelezettséget vállalt a Megkülönböztetésmentesség és esélyegyenlőség: megújított kötelezettségvállalás című, 2008. évi közleményében. A dokumentum meghatározza azoknak az intézkedéseknek a kereteit, amelyek révén a Bizottság felléphet a diszkrimináció minden formája, köztük a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az EU Alapjogi Chartája egy helyen rögzíti az uniós jog által védett alapvető jogokat. A Charta 21. cikke kifejezetten tiltja a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést.

Jogérvényesüléssel kapcsolatos témák a Twitteren