Navigációs útvonal

Szexuális irányultság és nemi identitás – A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek jogai

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyek hátrányos megkülönböztetésének tilalma – szerzői jog: EU – JPH Woodland

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 19. cikkepdf alapján az EU diszkriminációellenes jogszabályokat fogadhat el annak érdekében, hogy fellépjen a nemi alapon és a szexuális irányultság alapján történő hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az EUMSZ 10. cikke előírja, hogy politikáinak és tevékenységeinek meghatározása és végrehajtása során az Uniónak küzdenie kell a megkülönböztetés minden formája ellen.

A Bizottság ennek jegyében pdf(2 MB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai listát állított össze azokról az intézkedésekrőlpdf(2 MB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai , melyek révén a 2016 és 2019 közötti időszakban elő kívánja segíteni a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek egyenlő bánásmódhoz fűződő jogainak érvényre juttatását.

Az Európai Unió egyetlen dokumentumban, az Alapjogi Chartában rögzíti az uniós jog által védelmezett alapvető jogokat. A charta 21. cikke kifejezetten tiltja a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést.

Jogérvényesüléssel kapcsolatos témák a Twitteren