Navigációs útvonal

Kezdőlap

Szexuális irányultság – A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek jogai RSS

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyek hátrányos megkülönböztetésének tilalma – szerzői jog: EU – JPH Woodland

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 19. cikke pdf български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) alapján az EU diszkriminációellenes jogszabályt Az előző linken elérhető szöveg fordításai  hozhat annak érdekében, hogy védelmet nyújtson a szexuális irányultság alapján történő hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az EUMSZ 10. cikke előírja, hogy politikáinak és tevékenységeinek meghatározása és végrehajtása során az Uniónak küzdenie kell a megkülönböztetés minden formája ellen. A Bizottság erre konkrét formában kötelezettséget vállalt a Megkülönböztetésmentesség és esélyegyenlőség: megújított kötelezettségvállalás български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) című, 2008. évi közleményében. A dokumentum meghatározza azoknak az intézkedéseknek Az előző linken elérhető szöveg fordításai  a kereteit, amelyek révén a Bizottság felléphet a diszkrimináció minden formája, köztük a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés ellen.

Az EU Alapjogi Chartája Az előző linken elérhető szöveg fordításai  egy helyen rögzíti az uniós jog által védett alapvető jogokat. A Charta 21. cikke kifejezetten tiltja a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést.