Navigacijska pot

Domov

Varstvo osebnih podatkov RSS

connect.com © Louise Gagnon, Fotolia

Prenova zakonodaje o varstvu podatkov

Evropska komisija je predlagala obsežno prenovo zakonodaje EU o varstvu osebnih podatkov. Nova zakonodaja naj bi okrepila pravice posameznika in upoštevala izzive, ki jih prinaša globalizacija in nove tehnologije. Več informacij Seznam prevodov predhodne povezave 

Varstvo vaših osebnih podatkov - temeljna pravica!

Prost pretok osebnih podatkov - skupno dobro!

Ko odprete bančni račun, se pridružite socialnemu omrežju ali prek spleta kupite letalsko karto, posredujete svoje pomembne osebne podatke, kot so vaše ime, naslov in številka kreditne kartice.

Kaj se zgodi s temi podatki? Ali lahko pridejo v napačne roke? Katere pravice imate v zvezi z osebnimi podatki?

Vsak ima pravico do varstva osebnih podatkov.

Po zakonodaji EU se osebni podatki lahko zbirajo zakonito samo pod strogimi pogoji in za legitimne namene. Poleg tega morajo osebe ali organizacije, ki osebne podatke zbirajo in z njimi upravljajo, te podatke zaščititi pred zlorabo in spoštovati določene pravice imetnikov podatkov, ki jih zagotavlja zakonodaja EU.

Podjetja, javni organi in posamezniki v EU vsak dan prenašajo ogromne količine osebnih podatkov prek meja. Nasprotujoča si pravila o varstvu osebnih podatkov v različnih državah bi onemogočila mednarodne izmenjave. Posamezniki svojih osebnih podatkov morda ne bi želeli posredovati v tujino, če ne bi bili prepričani o ravni varstva podatkov v drugih državah.

Zato so bila vzpostavljena skupna pravila EU, ki zagotavljajo visok standard varstva vaših osebnih podatkov po vsej EU. Če se vaši podatki kjer koli v EU zlorabijo, imate pravico do pritožbe in odprave posledic.

Direktiva o varstvu podatkov български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)suomi (fi)svenska (sv) EU določa tudi posebna pravila za prenos osebnih podatkov izven EU, da bi zagotovila najboljše možno varstvo vaših podatkov, ko jih posredujete v tujino.