Kruimelpad

Home

Bescherming van persoonlijke gegevens RSS

connect.com © Louise Gagnon, Fotolia

Hervorming van de wetgeving over gegevensbescherming

De Europese Commissie heeft voorgesteld de EU-wetgeving over de bescherming van persoonsgegevens ingrijpend te wijzigen. Het is de bedoeling uw individuele rechten te versterken en meer rekening te houden met de risico's van de globalisering en van nieuwe technologie. Meer informatie Bekijk deze link in een andere taal 

De bescherming van uw persoonlijke gegevens - een fundamenteel recht!

Vrij verkeer van persoonlijke gegevens - van algemeen belang!

Factsheet over het HvJ-arrest over "het recht om vergeten te worden"

Op 13 mei 2014 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een historische uitspraak gedaan in de zaak over "het recht om vergeten te worden" in verband met zoekmachines. Lees meerpdf(3 MB) Bekijk deze link in een andere taal  over de uitspraak van het Hof en over de achtergronden en gevolgen ervan.

Als u een bankrekening opent, lid wordt van een sociale netwerksite of online een vlucht boekt, moet u belangrijke persoonlijke gegevens doorgeven, zoals naam, adres en creditcard nummer.

Wat gebeurt er met deze gegevens? Kunnen ze in verkeerde handen terechtkomen? Wat zijn uw rechten betreffende uw persoonlijke gegevens?

Iedereen heeft recht op de bescherming van persoonlijke gegevens.

In het kader van de EU-wetgeving kunnen persoonlijke gegevens wettelijk gezien alleen onder strikte voorwaarden worden verzameld en dan alleen voor legitieme doeleinden. Bovendien moeten personen of organisaties die persoonlijke gegevens verzamelen en beheren, deze informatie beschermen tegen misbruik. Ook moeten zij specifieke rechten respecteren van de eigenaars van deze gegevens, die gewaarborgd worden door de EU-wetgeving.

In de EU verspreiden bedrijven, openbare diensten en personen elke dag grote hoeveelheden persoonlijke gegevens over de grenzen heen. Een tegenstrijdige regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonlijke gegevens in de verschillende landen zou deze grensoverschrijdende gegevensuitwisseling in het gedrang brengen. Wanneer er bij de mensen onzekerheid heerst over de mate van bescherming die ze genieten in andere landen, zouden ze niet zo snel geneigd zijn om hun persoonlijke gegevens aan het buitenland te overhandigen.

Daarom werd een gemeenschappelijke EU-regelgeving vastgelegd die garandeert dat uw persoonlijke gegevens in de volledige EU een hoog niveau van bescherming genieten. U hebt het recht om klacht in te dienen en een schadevergoeding te eisen als uw gegevens waar dan ook in de EU worden misbruikt.

Bovendien voorziet de Richtlijn gegevensbescherming български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) specifieke regels voor de overdracht van persoonlijke gegevens buiten de EU om een zo goed mogelijke bescherming van uw gegevens te garanderen bij overdracht naar het buitenland.