Navigációs útvonal

Kezdőlap

A személyes adatok védelme RSS

connect.com © Louise Gagnon, Fotolia

Az adatvédelmi jogi szabályozás reformja

A Bizottság javaslatot tett a személyes adatok védelmét szabályozó európai uniós jogi keretrendszer átfogó reformjára. A javaslatokkal az intézmény az egyéni jogok megerősítését célozza, továbbá a globalizációval és az új technológiákkal kapcsolatos problémák megoldására törekszik. Részletes tájékoztatás Az előző linken elérhető szöveg fordításai 

Az Ön személyes adatainak védelme alapjog!

A személyes adatok szabad áramlása közös érdekünket szolgálja!

Tájékoztató a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való joggal kapcsolatos európai bírósági ítéletről

2014. május 13-án az Európai Unió Bírósága az internetes keresőmotorok kapcsán mérföldkőnek számító ítéletet hozott a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jogról. A bírósági ítélettel, annak a mindennapi életre gyakorolt hatásaival és magával az üggyel kapcsolatos részletes információkért kattintson ide.pdf(3 MB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai 

Ha bankszámlát nyit, internetes közösségi hálózathoz csatlakozik vagy online foglal repülőjegyet, olyan fontos személyes adatokat ad meg, mint a neve, lakcíme és hitelkártyaszáma.

Mi történik ezekkel az adatokkal? Rossz kezekbe kerülhetnek? Milyen jogai vannak a személyes adataira vonatkozóan?

Mindenki jogosult a személyes adatainak védelmére.

Az uniós jog értelmében személyes adatok kizárólag legálisan, szigorú feltételek mellett és törvényes célra gyűjthetők. A személyes adatokat gyűjtő és kezelő személyek vagy szervezetek továbbá kötelesek azokat megvédeni a visszaéléstől, és tiszteletben kell tartaniuk az adattulajdonosok uniós jogszabály által garantált bizonyos jogait.

A vállalkozások, az állami hatóságok és egyének naponta hatalmas mennyiségű személyes adatot továbbítanak az EU belső határain át. A különböző országokban egymásnak ellentmondó adatvédelmi szabályok zavarnák a nemzetközi adatcserét. Az egyének is vonakodnának attól, hogy személyes adataikat külföldre továbbítsák, ha bizonytalanok lennének abban, hogy a többi országban milyen mértékű az adatvédelem.

Ezért közös uniós szabályokat állítottunk fel annak biztosítása érdekében, hogy az Ön személyes adatai az Unión belül mindenhol magas szintű védelemben részesüljenek. Önnek jogában áll panaszt tenni és jogorvoslatot kérni, ha adataival az EU-n belül bárhol visszaélnének.

Az EU adatvédelmi irányelve български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) szabályozza a személyes adatok Unión kívüli országokba irányuló továbbítását is, hogy adatai számára azok harmadik országba irányuló kivitele esetén a lehető legjobb védelmet biztosítsa.