Navigacijski put

Početna stranica

Zaštita osobnih podataka RSS

Izmjena zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka

Komisija je 2012. godine dala prijedlog za značajnu izmjenu pravnog okvira EU o zaštiti osobnih podataka. Novi će prijedlozi povećati prava pojedinaca i uhvatiti se u koštac s izazovima koje donose globalizacija i nova tehnološka dostignuća. Pročitajte sve detalje Odaberi prijevod prethodne poveznice 

Zaštita vaših osobnih podataka - temeljno pravo!

Slobodan prijenos osobnih podataka - zajedničko dobro!

Informativni listić o presudi Suda Europske unije o „pravu na zaborav”

Sud Europske unije 13. svibnja 2014. donio je ključnu presudu o „pravu na zaborav” koje je povezano s internetskim pretraživačima. Saznajte višepdf(3 MB) Odaberi prijevod prethodne poveznice  o presudi Suda, činjenicama predmeta i kako to utječe na vas.

Kad god otvorite bankovni račun, pridružite se nekoj društvenoj mreži ili, pak, putem interneta rezervirate let zrakoplovom, ustupate svoje najvažnije osobne podatke kao što su ime, adresa i broj kreditne kartice.

Što se događa s tim podacima? Mogu li doći u pogrešne ruke? Koja su Vaša prava kada je riječ o osobnim podacima?

Svatko ima pravo na zaštitu osobnih podataka.

Sukladno zakonima EU, osobni se podaci mogu prikupljati na zakonit način samo pod točno određenim uvjetima u namjenu koja je dozvoljena zakonom. Štoviše, osobe ili organizacije koje prikupljaju ili obrađuju Vaše osobne podatke moraju ih zaštititi od zloupotrebe i poštivati određena prava koja na njih polaže vlasnik podataka, a koja su mu zajamčena zakonom EU.

Unutar EU te izvan njenih granica svakodnevno se razmjenjuje ogromna količina osobnih podataka kroz administraciju tvrtki, javnih ustanova, pa i među pojedincima. Proturječni propisi o zaštiti podataka u raznim zemljama mogu poremetiti međunarodnu razmjenu podataka. Pojedinci također odbiti prijenos osobnih podataka u inozemstvo u slučaju ako nisu sigurni u razinu zaštite podataka u drugim zemljama.

Upravo iz tog razloga, zajednički propisi unutar EU su određeni kako bi se jamčilo da se Vaši osobni podaci nalaze pod visokim standardom zaštite u svim zemljama EU. Imate pravo žaliti se i potražiti pomoć ako su Vaši podaci zloupotrebljeni bilo gdje unutar EU.

Osim toga, Uredbom EU o zaštiti podataka български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) propisana su posebna pravila za prijenos osobnih podataka izvan EU kako bi se osigurala najbolja moguća zaštita Vaših podataka prilikom njihovog slanja u inozemstvo.