Navigointipolku

Etusivu

Henkilötietosuoja RSS

connect.com © Louise Gagnon, Fotolia

Henkilötietolainsäädännön uudistus

Komissio on esittänyt henkilötietosuojaa koskevan EU:n oikeudellisen kehyksen uudistamista. Ehdotusten tavoitteena on lujittaa yksilönoikeuksia sekä vastata globalisaation ja teknologian kehityksen tuomiin haasteisiin. Lisätietoja Näytä edellisen linkin kieliversiot 

Henkilötietojen suoja on perusoikeus!

Henkilötietojen vapaa liikkuvuus on yhteinen etu!

Oikeus tulla unohdetuksi: Euroopan unionin tuomioistuimen ennakkopäätös

Euroopan unionin tuomioistuin antoi 13.5.2014 tuomion asiassa, joka koskee nk. oikeutta tulla unohdetuksi eli yksilön oikeutta saada tietonsa poistetuksi hakukoneiden hakutuloksista. Lue lisääpdf(3 MB) Näytä edellisen linkin kieliversiot  tuomiosta ja sen taustoista sekä siitä, miten se vaikuttaa kaikkiin kansalaisiin.

Kun avaat pankkitilin, liityt verkostoitumispalveluun internetissä tai varaat lennon internetin kautta, luovutat tärkeitä henkilötietoja itsestäsi, esimerkiksi nimesi, osoitteesi ja luottokorttisi numeron.

Mitä näille tiedoille tapahtuu? Voivatko ne joutua vääriin käsiin? Mitkä ovat oikeutesi henkilötietojasi koskevissa asioissa?

Jokaisella on oikeus henkilötietojen suojaan.

EU-lainsäädännön mukaan henkilötietoja voi kerätä laillisesti ainoastaan tiukoin edellytyksin ja niiden keräämisellä on oltava oikeutettu tarkoitus. Lisäksi henkilötietoja keräävien ja hallinnoivien henkilöiden tai organisaatioiden on suojattava ne väärinkäytöltä ja kunnioitettava tiettyjä EU-lainsäädännön takaamia tietojen omistajien oikeuksia.

Yritykset, viranomaiset ja yksityishenkilöt siirtävät päivittäin runsaasti henkilötietoja EU-valtiosta toiseen. Jos eri maiden tietosuojamääräykset olisivat ristiriidassa keskenään, se voisi vaikeuttaa kansainvälistä tietojenvaihtoa. Yksityishenkilöt saattaisivat myös olla haluttomia siirtämään henkilötietojaan ulkomaille, jos he eivät voisi olla varmoja muiden maiden henkilötietosuojan tasosta.

Sen vuoksi EU on luonut yhteiset määräykset, joilla taataan, että henkilötiedoillasi on korkeatasoinen suoja kaikkialla EU:ssa. Sinulla on oikeus valittaa ja saada korvauksia, jos tietojasi käytetään väärin missä tahansa EU:n alueella.

EU:n tietosuojadirektiivissä български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)svenska (sv) on myös erityismääräyksiä koskien henkilötietojen siirtoa EU:n ulkopuolelle. Niiden tarkoituksena on taata tietojesi paras mahdollinen suoja ulkomailla.