Διαδρομή πλοήγησης

Αρχική σελίδα

Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα RSS

connect.com © Louise Gagnon, Fotolia

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων

Η Επιτροπή πρότεινε εκτεταμένη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι προτάσεις σκοπό έχουν να ενισχύσουν τα ατομικά δικαιώματα και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και των νέων τεχνολογιών. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου 

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων σας - ένα θεμελιώδες δικαίωμα!

Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσωπικών δεδομένων - ένα κοινό αγαθό!

Ενημερωτικό δελτίο για την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με το "δικαίωμα στη λήθη"

Στις 13 Μαΐου 2014 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε ιστορική απόφαση για το "δικαίωμα στη λήθη" σε σχέση με τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερα pdf(3 MB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου  την απόφαση του Δικαστηρίου, τις λεπτομέρειες της απόφασης και το τι σημαίνει για σας.

Κάθε φορά που ανοίγετε τραπεζικό λογαριασμό, συνδέεστε σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή κάνετε κράτηση κάποιας πτήσης μέσω διαδικτύου, δίνετε σημαντικά προσωπικά στοιχεία σας, όπως το όνομα, η διεύθυνση και ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας.

Ποια είναι η τύχη αυτών των δεδομένων; Υπάρχει πιθανότητα να πέσουν σε λάθος χέρια; Ποια δικαιώματα έχετε σχετικά με τα προσωπικά σας στοιχεία;

Ο καθένας έχει δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων του.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να συλλέγονται σύννομα μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, για νόμιμους σκοπούς. Επιπλέον, πρόσωπα ή οργανισμοί που συλλέγουν και διαχειρίζονται τα προσωπικά σας στοιχεία είναι υποχρεωμένα να τα προστατεύουν από κατάχρηση και να σέβονται ορισμένα δικαιώματα των κυρίων των δεδομένων, τα οποία εγγυάται το δίκαιο της ΕΕ.

Καθημερινά εντός της ΕΕ, επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και φυσικά πρόσωπα διαβιβάζουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πέρα από τα σύνορα. Η σύγκρουση μεταξύ κανόνων διαφορετικών χωρών για τα προσωπικά δεδομένα θα διατάραζε τις διεθνείς συναλλαγές. Επιπλέον, οι πολίτες θα ήταν ενδεχομένως απρόθυμοι να διαβιβάσουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο εξωτερικό, αν δεν ήταν σίγουροι για το επίπεδο προστασίας τους σε άλλες χώρες.

Για το λόγο αυτόν, έχουν θεσπιστεί κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες, για να διασφαλίσουν υψηλές προδιαγραφές προστασίας για τα προσωπικά δεδομένα σας οπουδήποτε στην ΕΕ. Διαθέτετε δικαίωμα υποβολής καταγγελίας και αξίωσης αποζημίωσης, σε περίπτωση κατάχρησης των δεδομένων σας οπουδήποτε στην ΕΕ.

Η οδηγία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) προβλέπει επίσης συγκεκριμένες διατάξεις για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκτός της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προστασία για τα δεδομένα σας, όταν εξάγονται σε τρίτες χώρες.