Навигационна пътека

Начало

Защита на личните данни RSS

connect.com © Louise Gagnon, Fotolia

Реформа на законодателството за защита на данните

Комисията предложи основна реформа на законовата рамка на ЕС за защита на личните данни. Предлага се засилване на правата на личността и намиране на начини за справяне с предизвикателствата на глобализацията и новите технологии. Вижте подробностите Избор на превод за предходната връзка 

Защитата на вашите лични данни - основно право!

Свободното движение на лични данни - общо благо!

Факти за решението на Съда на ЕС относно правото „да бъдеш забравен“

На 13 май 2014 г. Съдът на ЕС издаде важно решение относно правото „да бъдеш забравен“ във връзка с онлайн търсачките. Прочететеpdf(3 MB) Избор на превод за предходната връзка  подробности за решението на Съда, факти по делото и как то може да ви повлияе.

Винаги, когато откривате банкова сметка, присъединявате се към уебсайт за социално свързване или резервирате полет онлайн, вие предоставяте изключително важна лична информация, като например, своето име, адрес и номер на кредитна карта.

Какво се случва с тези данни? Възможно ли е те да попаднат в неправилните ръце? Какви права имате по отношение на личната си информация?

Всеки има право на защита на личните данни.

Според законодателството на ЕС лични данни могат да се събират единствено законно при строго определени условия за легитимна цел. Освен това, лицата и организациите, които събират и управляват вашата лична информация, трябва да я защитят от злоупотреби и трябва да спазват определени права на собствениците на данните, които са гарантирани от законодателството на ЕС.

Всекидневно в рамките на ЕС предприятия, обществени органи и лица прехвърлят голямо количество лични данни през граница. Противоречащите си правила за защита на данните в различните страни биха нарушили международния обмен. Освен това, хората могат да не желаят да предават лични данни в чужбина, ако не са сигурни за степента на защита в други страни.

Поради това бяха определени общи правила на ЕС, за да се гарантира, че за вашите лични данни е осигурена висока степен на защита навсякъде в ЕС. Вие имате право да подадете оплакване и да получите компенсация, ако с данните ви е злоупотребено някъде в рамките на ЕС.

Директивата за защита на данните czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) на ЕС също предвижда конкретни правила за преноса на лични данни извън ЕС с цел гарантиране на възможно най-добрата защита на вашите данни, когато те се изнасят в чужбина.