Navigacijska pot

Domov

Uvod v pogodbeno pravo RSS

Rokovanje ob uspešni sklenitvi posla v pisarni © pressmaster, fotolia

Izmenjavo blaga in storitev ureja nacionalno pogodbeno pravo. Ne glede na usklajevanje na določenih področjih še vedno obstajajo razlike med nacionalnimi pogodbenimi pravi, ki predstavljajo velike ovire pri čezmejnih transakcijah in ovirajo nemoteno delovanje notranjega trga.

Nakup in prodajo blaga v EU ureja nacionalno pogodbeno pravo. Zaradi različnih nacionalnih zakonodaj je čezmejno trgovanje v primerjavi s trgovanjem znotraj države bolj zapleteno in povezano z večjimi stroški.

Podjetja morajo zlasti:

  • poznati določbe veljavne zakonodaje druge države in se jim prilagoditi;
  • nositi dodatne stroške prevoda, pravnega svetovanja in prilagoditev pogodb različnim nacionalnim zakonodajam.

Te ovire so eden od dejavnikov, ki mnoga podjetja odvrnejo od čezmejnega trgovanja in širitve poslovanja v druge države članice. To zlasti velja za mala in srednje velika podjetja, za katera so stroški vstopa na tuje trge lahko previsoki v primerjavi s prometom.

Kadar podjetja svojih izdelkov ne prodajajo v drugih državah, imajo potrošniki manjšo izbiro, cene izdelkov na domačem trgu so višje in dostop do izdelkov iz drugih držav članic je lahko onemogočen.

Evropska komisija zato predlaga skupno evropsko prodajno pravo български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)suomi (fi)svenska (sv).

V skladu s predlogom български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)suomi (fi)svenska (sv) bodo lahko trgovci prodajali svoje izdelke državljanom drugih držav članic na podlagi enotnega pogodbenega prava, ki bo alternativa nacionalnemu pogodbenemu pravu. Pogodbenice pogodb o čezmejni prodaji blaga kjer koli v EU bi se lahko izrecno odločile, da uporabijo skupno evropsko prodajno pravo.

Nova zakonodaja omogoča podjetjem, da vstopijo na nove trge, potrošnikom pa večjo izbiro blaga, kot jo imajo trenutno, ter ponuja naslednje prednosti:

  • stroški trgovanja podjetij v drugih državah članicah bodo mnogo nižji kot zdaj;
  • pravni okvir za čezmejno trgovino bo enostavnejši;
  • izbira izdelkov bo večja in cene nižje;
  • potrošniki bodo bolj zaščiteni in bodo bolje poznali svoje pravice pri nakupu izdelkov iz drugih držav članic.

 Sporočilo za medijepdf(26 KB) Seznam prevodov predhodne povezave 

 Informativni listi Seznam prevodov predhodne povezave