Cale de navigare

Drept contractual

O strângere de mână pentru a marca încheierea cu succes a unei afaceri într-un birou© pressmaster, fotolia

Una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene este piața unică. Libertățile fundamentale care stau la baza acesteia le oferă întreprinderilor și cetățenilor posibilitatea de a circula și de a interacționa liber pe teritoriul unei Uniuni fără frontiere.

Eliminarea progresivă a barierelor dintre statele membre ale UE le-a adus cetățenilor numeroase beneficii. În calitate de consumatori, cetățenii se bucură de o serie de avantaje economice, printre care tarife mai mici la transportul aerian și la apeluri de pe telefonul mobil în regim de roaming, precum și acces la o gamă mai largă de produse. Comercianții își pot extinde activitățile peste graniță, pot importa și exporta produse, pot furniza servicii și se pot stabili în străinătate. Astfel, pot beneficia de economii de scară și de multiplele oportunități de afaceri oferite de piața unică.

În ciuda acestor reușite importante, mai rămân încă bariere între statele membre ale Uniunii Europene. Multe dintre acestea sunt legate de diferențele dintre sistemele juridice naționale. Printre barierele care stau în calea schimburilor comerciale transfrontaliere se numără diferențele dintre legislațiile naționale în materie contractuală.

Toate tranzacțiile economice au la bază contracte. Din acest motiv, diferențele dintre normele contractuale care reglementează încheierea sau rezilierea unui contract sau dintre căile de atac în cazul livrării unui produs defectuos se repercutează asupra vieții de zi cu zi a consumatorilor și a agenților economici. Pentru aceștia din urmă, aceste diferențe generează costuri și complicații suplimentare, în special dacă doresc să-și exporte produsele și serviciile în mai multe state membre ale UE. Din cauza acestor diferențe, consumatorilor le este mai greu să facă achiziții în alte țări, în special dacă este vorba de cumpărături on-line.

Pe de altă parte, contractele neclare, complexe și care nu oferă securitate juridică îi descurajează pe cetățeni și pe comercianți să utilizeze produse digitale în sistemul de cloud computing. Este posibil ca normele care reglementează în prezent legislațiile naționale în materie contractuală să nu fie adaptate pentru acest tip de servicii.

Prin urmare, Comisia a adoptat diverse inițiative în domeniul legislației în materie de vânzări, asigurări și de contracte de cloud computing, pentru a consolida piața unică.

Aspecte legate de justiție pe Twitter