Cale de navigare

Prima pagină

Dreptul contractual RSS

Strângere de mână la încheierea unui contract de afaceri într-un birou © pressmaster, fotolia

Schimburile de bunuri şi servicii sunt reglementate de legile naţionale în materie contractuală. Cu toate că s-a realizat o armonizare în anumite domenii, între legile naţionale în materie contractuală există în continuare divergenţe care constituie un obstacol major în calea tranzacţiilor transfrontaliere şi împiedică buna funcţionare a pieţei interne.

Comerţul european cu mărfuri este reglementat de dreptul contractual al statelor membre. Din cauza diferenţelor legislative existente de la o ţară la alta, activităţile comerciale transfrontaliere sunt mai complexe şi mai costisitoare decât cele desfăşurate la nivel naţional.

Din acest motiv, întreprinderile sunt obligate:

  • să identifice dispoziţiile legislative aplicabile în alte ţări şi/sau să negocieze aceste dispoziţii
  • să suporte costuri suplimentare legate de traducere, consiliere juridică şi adaptarea contractelor la legislaţiile naţionale.

Aceste obstacole sunt descurajante pentru întreprinderi, motiv pentru care multe dintre ele evită să intre în comerţul transfrontalier sau să-şi extindă activitatea în alte state membre. Este, în mod deosebit, cazul întreprinderilor mici şi mijlocii pentru care intrarea pe pieţe străine multiple este mult prea costisitoare în raport cu cifra lor de afaceri.

Dacă întreprinderile nu pot participa la comerţul transfrontalier, consumatorilor li se pune la dispoziţie o ofertă mai puţin variată, la preţuri mai ridicate sau chiar li se refuză accesul la produse din alte state membre.

Pentru a pune capăt acestei situaţii, Comisia Europeană a propus o legislaţie europeană comună în materie de vânzări български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv)

Măsurile propuse български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) le-ar da comercianţilor posibilitatea de a-şi vinde produsele în alte state membre, în baza unui singur set de norme privind dreptul contractual, care ar reprezenta o alternativă la legislaţiile naţionale în domeniu.  Părţile care au semnat un contract de vânzare-cumpărare transfrontalier oriunde în UE vor putea să opteze, prin acord expres, pentru aplicarea legislaţiei europene comune în materie de vânzări.

Întrucât noua legislaţie le oferă întreprinderilor acces la pieţe noi, consumatorii vor putea alege dintr-o gamă mult mai variată de produse. În plus, vor exista şi alte avantaje:

  • întreprinderile ar putea desfăşura tranzacţii comerciale cu multe state membre la costuri mult mai mici
  • cadrul legal pentru comerţul transfrontalier ar fi mai simplu
  • consumatorii ar beneficia de o ofertă mai bogată, la preţuri mai mici
  • consumatorii s-ar bucura de mai multă protecţie şi siguranţă juridică în momentul în care ar achiziţiona produse din alte state membre.

Comunicat de presăpdf(26 KB) Traducerile linkului anterior 

Fişe informative Traducerile linkului anterior