Kruimelpad

Verbintenissenrecht

Zakendeal wordt met een handdruk beklonken in een kantoor © pressmaster, fotolia

Een van de grootste prestaties die de EU-landen samen hebben neergezet, is de interne markt. Die geeft bedrijven en burgers het recht om overal in de Europese Unie te reizen, wonen en werken of zaken te doen.

De geleidelijke afbouw van de grenzen tussen de EU-landen heeft talrijke voordelen. Consumenten profiteren bijvoorbeeld van goedkopere vliegtickets, lagere tarieven voor bellen in het buitenland en een ruimere keuze aan producten. Ondernemers kunnen makkelijker de grens over, goederen importeren en exporteren, diensten in het buitenland aanbieden of een vestiging in een ander land openen. Allemaal profiteren zij van de schaalvoordelen en de grotere zakelijke kansen die de interne markt biedt.

Ondanks deze successen zijn er nog steeds barrières tussen de EU-landen. Vaak zijn die het gevolg van verschillen in nationale wetgeving. Een van de grootste belemmeringen voor het zakendoen in andere EU-landen is het sterk variërende verbintenissenrecht voor overeenkomsten en contracten.

Voor alle economische transacties is een contract nodig. De regels voor het sluiten of beëindigen van een contract of voor het ruilen van defecte producten zijn dus erg belangrijk. Dat die regels van land tot land sterk uiteenlopen, levert bedrijven en consumenten dagelijks problemen op. Voor bedrijven wordt zakendoen ingewikkelder en duurder, met name als ze goederen of diensten naar verschillende EU-landen willen exporteren. Voor consumenten maken de verschillen het moeilijker om in andere landen iets te kopen, vooral online.

Bovendien maken onduidelijke, ingewikkelde en juridisch wankele contracten allerlei digitale clouddiensten veel minder aantrekkelijk voor ondernemers en consumenten. Het bestaande nationale contractenrecht is hier waarschijnlijk niet goed op afgestemd.

De Commissie heeft daarom een aantal initiatieven genomen om de regels voor koopovereenkomsten, verzekeringscontracten en contracten voor cloud computing binnen de interne markt te verbeteren.

Justitie op Twitter