Kruimelpad

Home

Contractenrecht RSS

Handdruk om een succesvolle handelsovereenkomst te bezegelen op een kantoor © pressmaster, fotolia

De uitwisseling van goederen en diensten valt onder het nationale contractenrecht. Hoewel bepaalde aspecten geharmoniseerd zijn, bestaan er nog steeds verschillen tussen het nationale contractenrecht van de verschillende EU-lidstaten. Dit vormt een grote hindernis voor grensoverschrijdende transacties en staat een vlotte werking van de interne markt in de weg.

Koop en verkoop van goederen is in de EU geregeld door nationale wetgeving. Die verschillende wetgevingen maken grensoverschrijdende handel ingewikkelder en duurder dan binnenlandse.

Bedrijven moeten hierdoor namelijk:

  • nagaan of afspreken welke regels van toepassing zijn
  • extra kosten maken voor vertaalwerk, juridisch advies en aanpassing van contracten aan de verschillende nationale wetgevingen

Veel bedrijven voelen daardoor weinig voor transacties over de grens of voor uitbreiding naar andere EU-landen. Het gaat vooral om kleine en middelgrote bedrijven, waarvoor de kosten voor meerdere buitenlandse markten vaak te hoog zijn in verhouding tot hun omzet.

Het gevolg voor de consument is minder keuze en hogere prijzen. Soms zijn bepaalde producten uit andere EU-landen zelfs helemaal niet te krijgen.

Om hieraan iets te doen heeft de Europese Commissie gemeenschappelijke Europese regels voorgesteld български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv)

Handelaars krijgen български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) zullen daardoor de mogelijkheid krijgen om hun producten in andere EU-landen aan te bieden op basis van één enkel pakket regels, als alternatief naast het nationale verbintenissenrecht van ieder EU-land. Bij een grensoverschrijdende verkoopstransactie in de EU zouden de partijen dan uitdrukkelijk kunnen kiezen voor de gemeenschappelijke Europese regels.

Deze wetgeving zou nieuwe markten openstellen, wat de consument keuze uit meer producten zou geven. Een overzicht van de voordelen:

  • bedrijven kunnen in tal van EU-landen verkopen tegen veel lagere kosten
  • het juridisch kader voor grensoverschrijdende handel wordt eenvoudiger
  • de consument heeft meer keuze tegen lagere prijzen
  • de consument wordt beter beschermd en weet beter waar hij aan toe is als hij bij bedrijven in andere EU-landen koopt

 Persmededelingpdf(26 KB) Bekijk deze link in een andere taal 

 Factsheet Bekijk deze link in een andere taal