Sti

Forside

Aftaleret RSS

En forretningsaftale besegles med et håndtryk på et kontor © pressmaster, fotolia

I EU falder køb og salg af varer ind under den nationale aftaleret. Forskellene mellem EU-landenes love gør handel på tværs af grænserne dyrere og mere indviklet end handel i hjemlandet.

 Virksomhederne skal især:

  • sætte sig ind i et andet lands gældende regler og/eller forhandle om disse regler og
  • acceptere yderligere udgifter til oversættelse, juridisk rådgivning til tilpasning af kontrakter til forskellige nationale regler.

 Disse hindringer er én af de faktorer, der afholder mange virksomheder fra at drive grænseoverskridende handel og andre fra at ekspandere i andre EU-lande. Dette gælder især mange små og mellemstore virksomheder. For dem kan omkostningerne ved at være aktiv på flere udenlandske markeder blive for store i forhold til deres omsætning.

Når nogle virksomheder ikke sælger på tværs af grænserne, får forbrugerne ofte et mindre udvalg, og de skal betale en højere pris på hjemmemarkedet. De kan endda blive afskåret fra at kunne købe produkter fra andre EU-lande.

Derfor har Europa-Kommissionen foreslået en fælleseuropæisk købelov български (bg)czech (cs)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv)

Forslaget български (bg)czech (cs)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) giver de handlende mulighed for at sælge deres produkter til borgere i andre EU-lande på grundlag af et enkelt sæt aftaleretsregler, der skal fungere som et alternativ side om side med den nationale aftaleret i hvert enkelt EU-land. De, der indgår en grænseoverskridende købskontrakt i EU, får mulighed for at aftale, at den fælleseuropæiske købelov skal gælde.

Denne lov åbner nye markeder for virksomhederne og giver derfor forbrugerne flere produkter at vælge imellem, end de har nu. Den byder på følgende fordele:

  • virksomhederne kan handle med mange EU-lande til en brøkdel af de nuværende udgifter
  • de juridiske rammer for grænseoverskridende handel bliver enklere
  • forbrugerne får flere valgmuligheder til en lavere pris
  • forbrugerne får bedre beskyttelse og mere sikkerhed om deres rettigheder, når de køber varer fra et andet EU-land.

 

Pressemeddelelsepdf(26 KB) Vælg oversættelse af det forrige link 

Factsheets Vælg oversættelse af det forrige link