Navigacijski put

Početna stranica

Potrošačko i tržišno pravo RSS

Kupovina putem interneta © Nmedia, fotolia

Europsko zakonodavstvo o zaštiti potrošača unutar EU jamči svačije pravo na ravnopravno postupanje prilikom kupnje kućanskih potrepština u supermarketu, plaćanja računa isporučitelju električne energije ili preuzimanja glazbe s interneta.

Zahvaljujući Povelji o temeljnim pravima English i europskim Ugovorima donesenim od uspostavljanja Jedinstvenog europskog akta, zajamčena je visoka razina zaštite potrošača unutar EU. To također predstavlja i zajednički cilj definiran u članku 12 Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Europsko zakonodavstvo potrošačima jamči:

  • ravnopravan tretman;
  • proizvode izrađene sukladno prihvatljivim standardima;
  • pravo na reklamacije u slučaju da stvari krenu u neželjenom pravcu

Zakonodavstvo EU koje se odnosi na druga područja također mora voditi računa o zaštiti potrošača.

Općenito uzevši, zaštita potrošača je zajamčena temeljem raznih političkih smjernica, kao npr. smjernice o sigurnosti hrane i prehrambenih proizvoda ili o zaštiti podataka.

Potrošačko i tržišno zakonodavstvo ima u cilju zaštitu gospodarskih interesa potrošača. Ono se uglavnom odnosi na nepravedne komercijalne prakse i potrošačko ugovorno pravo, kao npr. varljiva promidžba i nepravedni uvjeti ugovora.

Europsko potrošačko i tržišno pravo temelji se na pretpostavci da neusklađenost informiranja mnogo brže dovodi do zloupotrebe pošto je tada prodavač bolje upoznat s proizvodom i uslugama nego kupac. Pored toga, postoje odredbe koje štite osjetljive potrošače kao što su djeca.

Trenutni izazovi s kojima se zaštita potrošača suočava uključuju i potpuno otvaranje cjelokupnog unutarnjeg tržišta, pa i internet tržište, svim građanima, na način da se ukidaju barijere i raste povjerenje potrošača u prekograničnu kupovinu.

Europsko potrošačko zakonodavstvo je od vitalne važnosti za uklanjanje prepreka za razvoj unutarnjeg tržišta.

Zaštita potrošača je, dakle, neophodan dio strateških planova koje je Europska komisija izradila i kako je istaknuto u sljedećim Priopćenjima: