Navigációs útvonal

Európai uniós polgárság

Tömeg, az előtér és a háttér elmosódott © Dmitry Nikolaev, fotolia

Az uniós polgárság - amelyet minden uniós polgár automatikusan megkap - számos fontos jogot von maga után.

Mit jelent az uniós polgárság?

  • Automatikusan uniós polgár mindenki, aki valamely EU-tagállam állampolgára. Az uniós polgárság kiegészíti, de nem helyettesíti a nemzeti állampolgárságot. Minden egyes EU-tagállam maga határozza meg azokat a feltételeket, amelyekhez az adott ország állampolgárságának megszerzését és elvesztését köti.
  • Az uniós polgárság közvetlenül megillet minden uniós polgárt az Európai Unió működéséről szóló szerződéspdf értelmében.

Milyen jogokkal rendelkezik egy uniós polgár?

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés a következő jogokat biztosítja:

  • a tagállamok területén való szabad mozgás és tartózkodás jogát;
  • az aktív és passzív választójogot az európai parlamenti és helyhatósági választásokon;
  • bármely más EU-tagállam diplomáciai vagy konzuli hatóságainak védelmét;
  • azt a jogot, hogy a polgár petíciót nyújtson be az Európai Parlamenthez vagy panasszal éljen az Európai Ombudsman.

Ezek a jogok minden uniós polgárt megilletnek.

Az uniós polgárokat azonban más jogok is megilletnek, többek között:

A szerződés ezenfelül megtiltja az állampolgárság alapján történő hátrányos megkülönböztetéstpdf.

Az európai polgárok számára a Lisszaboni Szerződés bevezette a közéletben való részvétel egy új formáját, a polgári kezdeményezést. Ez lehetővé teszi, hogy egymillió uniós polgár - akik az EU-tagállamok jelentős hányadából származnak - felszólítsa az Európai Bizottságot egy érdekképviseleti kezdeményezés előterjesztésére a saját hatáskörén belül.

Mi tesz az Európai Bizottság ezen a területen?

A Bizottság figyelemmel kíséri a Szerződésben meghatározott uniós polgári jogok tagállamok általi végrehajtását és alkalmazását. A Bizottság az uniós polgárságról szóló 2010-es jelentésébenpdf [154 KB] EnglishDeutschfrançais ismerteti a legfőbb akadályokat, amelyekkel a polgárok szembesülhetnek, amikor uniós polgári jogaikat szeretnék érvényesíteni mindennapi életükben, és emellett néhány olyan intézkedést is felvázol, amelyekkel ezeket az akadályokat meg lehet szüntetni. A jelentéssel együtt elkészült egy a hatékony uniós polgárság irányába történő előrehaladásrólpdf [106 KB] EnglishDeutschfrançais szóló jelentés is.

A jelentések a 2010. júniusi nyilvános konzultáció eredményeire épülnek, amely arról szól, hogyan lehetne erősíteni az uniós polgári jogokat.

Az uniós polgárság erősítése a Bizottság által 2009-ben kiadott iránymutatásokEnglish értelmében politikai prioritás lett. Ez a lépés Alain Lamasourre francia EP-képviselő jelentését követte, amelyben a képviselő az uniós polgárok jogainak hatékonyabb védelmét követelte.

További információ az uniós polgárok jogairól: Az Ön Európája - Polgárok portálon.

Jogérvényesüléssel kapcsolatos témák a Twitteren