Navigációs útvonal

Kezdőlap

Európai uniós polgárság RSS

Tömeg, az előtér és a háttér elmosódott © Dmitry Nikolaev, fotolia

Az uniós polgárság - amelyet minden uniós polgár automatikusan megkap - számos fontos jogot von maga után.

Mit jelent az uniós polgárság?

  • Automatikusan uniós polgár mindenki, aki valamely EU-tagállam állampolgára. Az uniós polgárság kiegészíti, de nem helyettesíti a nemzeti állampolgárságot. Minden egyes EU-tagállam maga határozza meg azokat a feltételeket, amelyekhez az adott ország állampolgárságának megszerzését és elvesztését köti.
  • Az uniós polgárság közvetlenül megillet minden uniós polgárt az Európai Unió működéséről szóló szerződés български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) értelmében.

Milyen jogokkal rendelkezik egy uniós polgár?

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés a következő jogokat biztosítja:

  • a tagállamok területén való szabad mozgás és tartózkodás jogát;
  • az aktív és passzív választójogot az európai parlamenti és helyhatósági választásokon;
  • bármely más EU-tagállam diplomáciai vagy konzuli hatóságainak védelmét;
  • azt a jogot, hogy a polgár petíciót nyújtson be az Európai Parlamenthez vagy panasszal éljen az Európai Ombudsman.

Ezek a jogok minden uniós polgárt megilletnek.

Az uniós polgárokat azonban más jogok is megilletnek, többek között:

A szerződés ezenfelül megtiltja az állampolgárság alapján történő hátrányos megkülönböztetést български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv).

Az európai polgárok számára a Lisszaboni Szerződés bevezette a közéletben való részvétel egy új formáját, a polgári kezdeményezést. Ez lehetővé teszi, hogy egymillió uniós polgár - akik az EU-tagállamok jelentős hányadából származnak - felszólítsa az Európai Bizottságot egy érdekképviseleti kezdeményezés Az előző linken elérhető szöveg fordításai  előterjesztésére a saját hatáskörén belül.

Mi tesz az Európai Bizottság ezen a területen?

A Bizottság figyelemmel kíséri a Szerződésben meghatározott uniós polgári jogok tagállamok általi végrehajtását és alkalmazását. A Bizottság az uniós polgárságról szóló 2010-es jelentésében English Deutsch français English Deutsch français pdf ismerteti a legfőbb akadályokat, amelyekkel a polgárok szembesülhetnek, amikor uniós polgári jogaikat szeretnék érvényesíteni mindennapi életükben, és emellett néhány olyan intézkedést is felvázol, amelyekkel ezeket az akadályokat meg lehet szüntetni. A jelentéssel együtt elkészült egy a hatékony uniós polgárság irányába történő előrehaladásról English Deutsch français pdf szóló jelentés is.

A jelentések a 2010. júniusi nyilvános konzultáció eredményeire épülnek, amely arról szól, hogyan lehetne erősíteni az uniós polgári jogokat Az előző linken elérhető szöveg fordításai .

Az uniós polgárság erősítése a Bizottság által 2009-ben kiadott iránymutatások English értelmében politikai prioritás lett. Ez a lépés Alain Lamasourre francia EP-képviselő jelentését követte, amelyben a képviselő az uniós polgárok jogainak hatékonyabb védelmét követelte.

További információ az uniós polgárok jogairól: Az Ön Európája - Polgárok portálon Az előző linken elérhető szöveg fordításai .