Decrease text Increase text
Mnenje uporabnikov
Hungary
“ S sistemom IMI je izmenjava informacij veliko lažja. Vprašanje napišemo v svojem jeziku, drugi pristojni organi ga preberejo v svojem. Sodelovanje je postalo veliko boljše. ”

Dr. Zsigmond András
Urad za zdravstvena dovoljenja in upravne postopke, Madžarska“ Zdravnica iz Romunije, ki smo ji že samodejno priznali poklicne kvalifikacije, nam je poslala še potrdilo o dobrem imenu. Izdala ga je okrajna zdravniška zbornica v Bukarešti, čeprav bi ga po naših podatkih morala nacionalna zdravniška zbornica. Zdravnica je pojasnila, da so jo na nacionalni zbornici napotili na okrajno.

Zdravnica bi morala kmalu začeti delati, ker se je veljavnost njenih preostalih dokumentov iztekala. Odločili smo se, da romunsko zdravniško zbornico po sistemu IMI zaprosimo za pojasnilo. Prijetno smo bili presenečeni, ko smo vse potrebne podatke prejeli že čez teden dni. Prav zaradi hitrega odgovora iz Romunije je zdravnica lahko delo začela v predvidenem času. ”

Christiane Wucsits
Zdravniška zbornica, AvstrijaSpain
“ Že vrsto let se ukvarjam s priznavanjem poklicnih kvalifikacij. Lahko rečem, da smo na nekaj podobnega sistemu IMI že dolgo čakali. Odpravil je težave, ki smo jih imeli s sporazumevanjem, varnostjo podatkov in zanesljivostjo odgovorov.

Vsekakor se je zdaj veliko laže sporazumevati.

Upam, da bo uporaba sistema IMI postala obvezna za vse pristojne organe, ne pa da se bo vsak sam odločal. Vsa pohvala sistemu IMI. ”

Isabel Calvo
Ministrstvo za šolstvo – Generalni sekretariat za diplome in priznavanje kvalifikacijGermany
“ Sistem IMI je tehnični dosežek, njegova uporaba pa zelo logična. Tudi učno gradivo na spletišču IMI in organizirani tečaji usposabljanja se mi zdijo zelo primerni za spoznavanje sistema. ”

Uporabnik sistema IMI iz Nemčije“ Slovaška turistična agencija je želela razširiti dejavnost na Madžarsko. Zanimalo nas je, ali agencija v državi ustanovitve posluje zakonito. Slovaške kolege smo po sistemu IMI zaprosili za podatke in odgovor prejeli še isti dan. Nekaj težav smo imeli z različnim razumevanjem podatkov o finančnem položaju agencije, zato smo še dvakrat ali trikrat zaprosili za dodatne informacije in jih še isti dan tudi prejeli. Sploh se nismo odjavili iz sistema!

Iz izkušenj lahko rečemo, da sistem IMI res omogoča hitro komunikacijo med organi. ”

Katalin Kelemen
Izdaja dovoljenja za trgovinsko dejavnost, MadžarskaUnited Kingdom
“ Nič ne razmišljajte, kar registrirajte se! Ne bo vam žal, sistem IMI je izredno enostaven. ”

Chris Korcz
Ministrstvo za podjetništvo, inovacije in znanjeFrance
“ Odlično gre. Prej je včasih trajalo tudi tri mesece, preden so nam iz nekaterih držav poslali odgovor na vprašanje. Po sistemu IMI ga dobimo v dveh dneh. V nekaterih državah se je bilo treba obrniti na pet ali celo deset različnih upravnih organov. Zdaj se obrnemo na enega samega človeka in vse je urejeno. ”

Dr. Jackie Ahr
Nacionalna zdravniška zbornica, Francija“ Zdravnica, ki je zdravniški staž opravila v Združenem kraljestvu, nam ni mogla poslati potrdila o delovnih izkušnjah, ki ga zahtevamo za priznanje staža. Po sistemu IMI smo se obrnili na britansko zdravniško zbornico. Sledila je intenzivna in konstruktivna izmenjava podatkov. Ne samo, da so nam iz zdravniške zbornice poslali natančne podatke o tem, katere dokumente je treba predložiti za pridobitev potrdila, ampak so kar sami poiskali dokumente in nam poslali kopijo potrdila. Zdravnici smo tako lahko brez težav priznali usposabljanje. ”

Christiane Wucsits
Zdravniška zbornica, AvstrijaUnited Kingdom
“ Sistem IMI smo začeli uporabljati za poklic medicinske sestre in babice. Zelo smo zadovoljni. Hitro razrešimo težave, zdaj tudi bolje poznamo regulativne organe v posameznih državah. Lahko mi verjamete, da je to nekaj čisto drugega kot poprej, ko smo pošiljali pisma kolegom v druge države, ne da bi vedeli, ali bomo dobili kak odgovor.  ”

Darren Shell
Svet za medicinske sestre in babiceSpain
“ Prav zaradi sistema IMI mi je uspelo rešiti problem, s katerim sem se ukvarjala več kot osem mesecev. Šlo je za strokovnjaka iz druge države EU. Po sistemu sem v desetih dneh prejela vse informacije in povezane dokumente. Odkar uporabljamo sistem IMI, smo hitro in prijateljsko rešili na desetine problemov. Brez sistema IMI si dela ne znamo več predstavljati. ”

Amparo Huici
Ministrstvo za stanovanjsko gradnjo, Generalni sekretariat za sodelovanje in upravne odnose“ Naš urad za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti je pri naključni inšpekciji naletel na poljskega podjetnika, ki je na Češkem prodajal rokavice in nogavice. Zatrjeval je, da so mu na Poljskem izdali dovoljenje, toda dokument, ki ga je pokazal, je bil brez datumov. Naš urad je po sistemu IMI zaprosil poljske kolege, naj preverijo veljavnost dokumenta. Hitro so nam odgovorili in potrdili, da je dovoljenje v resnici veljavno. ”

František Dickelt
Izdaja dovoljenja za trgovinsko dejavnost, ČeškaGermany
“ Sistem IMI v marsičem olajša reševanje vlog za priznavanje kvalifikacij, saj zdaj vemo, ali je poklic v matični državi strokovnjaka reguliran, ali ga ta lahko opravlja in ali so izpolnjeni minimalni pogoji pri harmoniziranih poklicih.

Sistem je zelo uporaben tudi pri preverjanju pristnosti dokumentov. Hitro in zlahka se da ugotoviti, ali je oddano potrdilo res pristno. Res pa je, da si pri zelo specifičnih vprašanjih ne moremo vedno pomagati s sklopi vprašanj v sistemu IMI. ”

Elke Wiegand
Regionalni svet DarmstadtGermany
“ Najboljša stvar pri sistemu IMI je, da jeziki niso več ovira. Pri zelo specifičnih vprašanjih se po sistemu lahko tudi neposredno obrnemo na pristojnega uradnika. Sistem IMI je pridobitev tudi za osebe, ki prosijo za priznanje kvalifikacij. Čas reševanja vlog v pristojnih organih je krajši, pristojbin za izdajo potrdil v matični državi ni več, prav tako ne stroškov za prevod dokumentov. ”

Iris Bublitz
Regionalni svet Darmstadt“ Pri našem delu imamo vsak dan opraviti z najrazličnejšimi dokumenti in potrdili iz raznih držav članic. Včasih je težko ugotoviti, kako je z njihovo veljavnostjo in izvirnostjo. Nekoč smo morali preveriti, ali gre pri dokumentu, izdanem na Madžarskem, res za izvirnik. Po sistemu IMI smo poiskali ustrezen madžarski organ, v tem primeru inženirsko zbornico, v priponki priložili dokument in jim poslali zahtevek za informacije. Na naše presenečenje smo odgovor prejeli še isti dan! ”

Lenka Zuborova
Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovaške
Oddelek za podjetništvoNetherland
“ V Evropski uniji smo dobili informacijski sistem (Informacijski sistem za notranji trg), ki zahtevke za informacije avtomatično pošlje pravemu naslovniku. Poprej smo morali vse pošiljati po pošti, zdaj stvari urejamo elektronsko. ”

Dr. L.R. Kooij
Sekretar za koordinacijo, Nizozemska kraljeva medicinska zbornica KNMG, Usposabljanje in registracijaHungary
“ Sistem mi je resnično všeč, predvsem možnosti, ki jih ponuja. Pri vsakem zahtevku, ki ga pošljem, imam prijeten občutek, da mi sistem omogoča sporazumevanje z Evropo. Dobro bi bilo, če bi se sistem v prihodnje še bolj uveljavil in bi bila izmenjava informacij še intenzivnejša.. ”

Katalin Kelemen
Izdaja dovoljenja za trgovinsko dejavnost, Madžarska

   

Zadnja sprememba: 20-Jul-2010