Decrease text Increase text
Felhasználóink véleménye
Hungary
“ Az IMI-nek köszönhetően a kommunikáció lényegesen könnyebbé vált, mert saját nyelvünkön tehetünk fel kérdéseket, a többi hatóság felhasználói pedig saját nyelvükön olvashatják a kérést. Az együttműködés sokkal szorosabb, mint korábban volt. ”

Dr. Zsigmond András
Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal“ Egy román orvos, akinek szakmai képesítését már automatikusan elismerték országunkban, jó hírnevét igazoló okiratot nyújtott be hozzánk, melyet a bukaresti kerületi orvosi kamara adott ki részére. Információink szerint ezt a típusú dokumentumot a szabályok értelmében az országos orvosi kamarának kellett volna kiállítania. Az orvos azonban elmagyarázta, hogy bár először hozzájuk fordult, az országos kamara továbbirányította a kerületi kamarához.

A román szakembernek hamarosan meg kellett volna kezdenie munkáját Ausztriában, a birtokában lévő többi dokumentum pedig már csak korlátozott ideig volt érvényes. Ezért a belső piaci információs rendszeren keresztül felvettük a kapcsolatot a romániai orvosi kamarával. Kellemes meglepetést jelentett, hogy egy héten belül minden szükséges információt megkaptunk tőlük. Gyors válaszuknak köszönhetően az orvos az eredeti terveknek megfelelően munkába állhatott. ”

Christiane Wucsits
Osztrák Orvosi KamaraSpain
“ Sokéves tapasztalattal rendelkezem a szakmai képesítések elismerése terén. Ez alapján meggyőződésem, hogy az IMI olyan rendszer, melyre régóta vártunk, s amely számos lehetőséget kínál a kommunikációval, az adattovábbítás biztonságával és a válaszok megbízhatóságával kapcsolatos akadályok legyőzésére.

A jelenlegi kommunikációs módszerek összehasonlíthatatlanul jobbak a korábbiaknál.

Csak kívánni és remélni tudom, hogy az illetékes hatóságoknak a jövőben kötelező lesz kommunikációs csatornaként igénybe venni a belső piaci információs rendszert, mert az IMI kevésbé lesz hatékony, ha néhány illetékes hatóság úgy dönt, hogy a rendszeren kívül cserél egymással információt. Köszönet az IMI-ért. ”

Isabel Calvo
Oktatási Minisztérium – A képesítések elismerésével és a diplomákkal foglalkozó főtitkárságGermany
“ Az IMI műszaki kivitelezése nagyon jó, a rendszert a felhasználók ösztönösen rendkívül könnyen tudják kezelni. A honlapon elérhető oktatóanyagok és egyéb dokumentumok a személyes részvételen alapuló képzéssel együtt megfelelő mértékben elősegítik az IMI megismerését. ”

Egy németországi IMI-felhasználó“ Egy szlovák utazási iroda határon átívelő szolgáltatást kívánt nyújtani Magyarország területén. Meg kellett győződnünk arról, hogy az iroda jogszerűen végzi-e tevékenységét a letelepedés helye szerinti tagállamban. Ezért az IMI rendszer segítségével szlovák kollégáinkhoz fordultunk a társaság képviseletével kapcsolatban. Kérdésünkre még aznap választ kaptunk. Mivel a társaság pénzügyi hátterének értelmezése kapcsán megértési nehézségek adódtak köztünk, egy napon belül két-három alkalommal is információt cseréltünk a kérdésben. Közben végig be voltunk jelentkezve a rendszerbe!

Tapasztalataink alapján csak megerősíteni tudjuk, hogy az IMI valóban gyors kommunikációt tesz lehetővé a hatóságok között. ”

Katalin Kelemen
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési HivatalUnited Kingdom
“ Regisztrálja magát még ma! Az IMI-t rendkívül egyszerű használni. Biztos, hogy nem fogja megbánni döntését. ”

Chris Korcz
Vállalkozáspolitikai, Innovációs és Szakképzési MinisztériumFrance
“ Az IMI csodálatos. A múltban néha három hónapot is várnunk kellett, hogy egyes országokból választ kapjunk kéréseinkre. Az IMI-vel ez két napot vesz igénybe. Régebben néhány ország esetében öt, sőt akár tíz különböző igazgatási szervvel is fel kellett venni a kapcsolatot. Most elég egyetlen emberhez fordulni. Ennyire egyszerű a dolog. ”

Dr. Jackie Ahr
Országos Orvosi Kamara, Franciaország“ Egy orvos, aki az Egyesült Királyságban részesült alapképzésben, nem tudott szakmai tapasztalatot igazoló dokumentumot felmutatni, amikor képesítésének elismerését kérelmezte. Ezért az IMI rendszeren keresztül a brit Általános Orvosi Tanácshoz fordultunk, aminek eredményeként konstruktív és átfogó információcserére került sor közöttünk. Az Általános Orvosi Tanács pontosan megadta, mely dokumentumok bemutatása révén lehet az igazolást beszerezni, sőt, hozzáférést biztosított a birtokában lévő okmányokhoz is, és gyorsan megküldte számunkra az igazolás másolatát. Így minden további gond nélkül el tudtuk ismerni az orvos képesítését. ”

Christiane Wucsits
Osztrák Orvosi KamaraUnited Kingdom
“ Nagyon pozitívan éltük meg, amikor az IMI rendszer kibővült az ápolói és a szülésznői szakmával. Lehetővé vált a problémák gyors megoldása, és ma már többet tudunk arról is, hogy ténylegesen melyek az egyes országokban működő szabályozó hatóságok. Ez, elhihetik nekem, óriási változás a korábbiakhoz képest. Örülök, hogy már nem azt a gyakorlatot követjük, hogy próba szerencse alapon levelekkel bombázzuk külföldi kollégáinkat, ez ugyanis egyáltalán nem jelentett garanciát arra, hogy választ kapunk kérdéseinkre. ”

Darren Shell
Ápolói és Szülésznői TanácsSpain
“ Az IMI-nek köszönhetően meg tudtam oldani egy ügyet, mely már nyolc hónapja függőben volt. Az ügy egy másik tagállamból származó szakemberrel volt kapcsolatos. A rendszer segítségével tíz nap leforgása alatt megkaptam minden információt és a vonatkozó dokumentumokat. Azóta, hogy elkezdtük használni az IMI-t, már több tucat különböző ügyet sikerült könnyen, gyorsan és szívélyes hangulatban megoldanunk. Az IMI ma már alapvető munkaeszközt jelent számunkra. ”

Amparo Huici
Lakásügyi Minisztérium – Az együttműködés kérdésével és az igazgatási szervek közötti kapcsolatokkal foglalkozó főigazgatóság“ A Cseh Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által lefolytatott véletlenszerű ellenőrzések egyikén fennakadt egy lengyel vállalkozó, aki harisnyát és kesztyűt értékesített a cseh piacon. A vállalkozó azt állította, hogy a lengyel hatóságoktól beszerezte a szükséges engedélyt, ám az általa bemutatott dokumentumon egyetlen dátum sem szerepelt. A Cseh Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az IMI rendszer segítségével a lengyel illetékesekhez fordult, hogy a dokumentum érvényességét ellenőrizze. Megkeresésükre gyorsan választ kaptak: a lengyel hatóság igazolta az engedély érvényességét. ”

František Dickelt
Cseh Kereskedelmi Engedélyezési HivatalGermany
“ Az IMI számottevően megkönnyíti az elismerésre irányuló kérelmek feldolgozását, mivel segítségével könnyen megállapítható, hogy a kérdéses szakma szabályozott szakmának minősül-e a származási országban, a kérdéses szakember alkalmas-e az adott szakmai tevékenység gyakorlására, illetve, hogy – harmonizált szakmák esetében – teljesülnek-e a vonatkozó minimumkövetelmények.

Az IMI akkor is nagy segítséget jelent, ha kétségek merülnek fel valamely dokumentum hitelességét illetően. A rendszer révén gyorsan és könnyen meg lehet állapítani, hogy a benyújtott okmány valódi-e. Specifikus kérdések esetében azonban az IMI által kínált kérdéscsoportok nem mindig bizonyulnak hasznosnak ”

Elke Wiegand
Darmstadt regionális tanácsaGermany
“ Az IMI egyik nagy előnye, hogy az egyes országok között folyó információcserét nem hátráltatják nyelvi akadályok. A rendszer révén az is könnyen megoldható, hogy konkrét kérdéseinkkel közvetlenül az illetékes partnerhatósághoz forduljunk. A kérelmezők számára is előnyökkel jár, hogy az elismerését felelős hatóságok igénybe veszik az IMI-t. A kérelmek feldolgozási ideje lerövidült, nem kell díjat fizetni a származási országban a tanúsításért, és a fordítási költségek alól is mentesül a kérelmező. ”

Iris Bublitz
Darmstadt regionális tanácsa“ Mindennapi munkánk során nagyon sokféle – más-más tagállam által kiállított – dokumentummal és igazolással foglalkozunk. Néha nehéz megállapítani, hogy eredeti példányokról van-e szó, illetve hogy a dokumentumok érvényben vannak-e még. Az esetek egyikében ellenőriznünk kellett, hogy egy hozzánk benyújtott dokumentum a Magyarországon kiállított eredeti okmány-e. Ehhez az IMI rendszert vettük igénybe: felvettük a kapcsolatot a magyar partnerhatósággal, a Magyar Mérnöki Kamarával, és megküldtük nekik kérésünket, melyhez csatoltuk a dokumentumot. Meglepetésünkre még ugyanazon a napon választ kaptunk tőlük! ”

Lenka Zuborova
A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma
Vállalkozásügyi OsztályNetherland
“ Er is nu binnen de EU wel een systeem (het Interne Markt Informatiesysteem, RC) dat informatieverzoeken automatisch bij het juiste adres bezorgt. Waar we voorheen met handgeschreven briefjes werkten, kunnen we zaken nu digitaal afhandelen. ”

Dr. L.R. Kooij
Coördinerend secretaris Koninklijk Nederlands Medisch Genootschap KNMG, Opleiding & RegistratieHungary
“ Nekem nagyon tetszik a rendszer, leginkább maga a rendszer adta lehetőségek érdekelnek. Azt mondanom sem kell, hogy minden egyes információcsere azzal a jó érzéssel tölt el, hogy egy bizonyos ügyben a rendszeren keresztül Európával tudunk kommunikálni. Jó lenne, ha a jövőben egyre fokozottabban előtérbe kerülne az IMI, és megszaporodnának az intenzívebb és aktív megkeresések. ”

Katalin Kelemen
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal

   

Utolsó frissítés: 20-Jul-2010