Decrease text Increase text
Мнения на потребители
Hungary
“ IMI направи общуването много по-лесно, тъй като можем да задаваме въпроси на нашия език, а другите компетентни органи могат да ги четат на своя. Сътрудничим си много по-тясно от преди. ”

Д-р Жигмонд Андраш
Служба за здравно оторизиране и административни процедури“ Румънска лекарка, чиито професионални квалификации вече бяха автоматично признати, ни изпрати свидетелство за добра репутация, издадено от регионалната камара на лекарите в Букурещ. Според информацията, с която разполагахме, този вид свидетелство трябваше да бъде издадено от националната камара на лекарите, но лекарката ни обясни, че тази камара е я насочила към регионалния орган.

Лекарката трябваше да започне работа в Австрия не след дълго и другите ѝ документи изтичаха. Ето защо се свързахме с румънската камара на лекарите чрез IMI. Бяхме приятно изненадани, когато получихме всички необходими сведения само след седмица. Благодарение на бързия отговор от Румъния лекарката успя да започне работа навреме ”

Кристиане Вуксиц
Камара на лекарите, АвстрияSpain
“ Имам дългогодишен опит с признаването на професионални квалификации и мога да твърдя, че IMI е нещо, което чакаме отдавна, и което създава много нови възможности за преодоляване на трудностите в общуването, сигурността на обмена на данни и надеждността на отговорите.

Сегашните начини на общуване със сигурност са по-добри от тези в миналото.

Мога само да желая и да се надявам, че IMI ще бъде наложена като задължителен канал на общуване между компетентните органи, защото ползата от системата ще бъде по-малка, ако някои органи изберат да общуват извън нея. Благодаря ти, IMI. ”

Изабел Калво
Министерство на образованието – Генерален секретариат за дипломи и признаване на квалификацииGermany
“ IMI е технически успех и работата с нея е до голяма степен интуитивна. Учебните материали на уебсайта, съчетани с предлаганите курсове на живо, помагат за бързо навлизане в използването на системата ”

Краен потребител на IMI от Германия“ Словашка пътническа агенция искаше да предлага трансгранични услуги в Унгария. Пожелахме да се уверим, че агенцията извършва дейността си законно в своята държава на установяване и затова изпратихме заявка за информация до колегите от Словакия чрез IMI. Те ни отговориха веднага. Имахме различни тълкувания за финансовото състояние на компанията, но успяхме да се разберем след размяна на няколко сведения в един и същи ден. През цялото време бяхме на линия в системата!

Въз основа на нашия опит можем да потвърдим, че IMI наистина помага за бърз обмен на информация между органите в различните страни. ”

Каталин Келемен
Бюро за търговски лицензи, УнгарияUnited Kingdom
“ Регистрирайте се още днес! IMI е изключително лесна за използване и няма да съжалявате. ”

Крис Корч
Отдел Бизнес, иновации и уменияFrance
“ Системата е чудесна! В миналото сме чакали по три месеца, за да получим отговор от някои страни. С IMI това става за два дни. Също така в някои страни ни се е налагало да преминем през пет или дори десет различни администрации. Сега можем да се свържем с един-единствен човек и това е достатъчно. ”

Д-р Жаки Ар
Национален професионален орден на лекарите“ Лекарка, завършила основен курс на обучение в Обединеното кралство, заяви, че не може да представи удостоверението за професионален стаж, необходимо за признаване на образованието ѝ. Ето защо се свързахме с Общия медицински съвет в Обединеното кралство чрез IMI. Това доведе до изключително конструктивен и интензивен обмен на информация.

Общият медицински съвет не само уточни кои документи трябва да бъдат представени за издаване на нужното удостоверение, но и предложи достъп до своите документи и бързо ни изпрати копие от удостоверението. Това ни позволи да признаем квалификациите на лекарката без допълнителни трудности. ”

Кристиане Вуксиц
Камара на лекарите, АвстрияUnited Kingdom
“ За нас включването на професиите акушер и медицинска сестра в обхвата на IMI бе много положително преживяване. Това не само ни позволи по-бързо да разрешаваме проблеми, но и ни помогна да научим повече за регулаторните органи във всяка страна, което е голям напредък за нас, вярвайте ми! Радвам се, че оставихме зад гърба си сляпото изпращане на писма до колеги в други страни, без да знаем дали въобще ще получим отговор. ”

Дарън Шел
Съвет на медицинските сестри и акушеркитеSpain
“ Благодарение на IMI успях да разреша случай, който бе в застой от 8 месеца. Ставаше въпрос за специалист от друга държава-членка. Използвах системата и държавата ни изпрати всички необходими сведения и документи за 10 дни. Откакто започнахме да използваме IMI сме разрешили десетки подобни случаи лесно, бързо и непринудено. IMI вече е основен инструмент за работа за нас. ”

Ампаро Уиси
Министерство на жилищното строителство – Генерален секретариат за сътрудничество и отношения между администрациите“ DПо време на случайна проверка чешкото бюро за търговски лицензи попадна на полски предприемач, продаващ чорапогащи и ръкавици на чешкия пазар. Той твърдеше, че има разрешение от Полша, но в документа, който показа на нашия служител, нямаше дати. Проверихме валидността на документа, като се свързахме с полските си колеги чрез системата IMI. Отговорът дойде бързо и потвърди, че разрешението наистина е все още валидно. ”

František Dickelt
Чешко бюро за търговски лицензиGermany
“ IMI улеснява значително обработването на заявления за признаване на квалификации в зависимост от това дали професията е регулирана в страната по произход, дали специалистът може да практикува и в случай на хармонизирани професии – дали са изпълнени минималните изисквания.

IMI е от полза и когато се съмняваме в автентичността на даден документ. Чрез IMI можете бързо и лесно да определите дали даден сертификат е истински. В случай на много специфични въпроси обаче, групите с предварително подготвени въпроси в IMI не винаги са достатъчни. ”

Елке Виганд
Регионален съвет на ДармщатGermany
“ Едно от големите предимства на IMI е, че помага за преодоляване на езиковата бариера. Освен това когато имате много специфичен въпрос, лесно можете да се свържете директно с отговорния служител чрез IMI. Използването на IMI от органите, отговарящи за признаване на квалификации, е предимство и за хората, подаващи заявления до тях. Времето за обработка на заявления е много по-малко и вече няма такси за удостоверения в страната по произход или разходи за превод. ”

Ирис Бублиц
Регионален съвет на Дармщат“ Всеки ден работим с най-различни документи и удостоверения, издадени в държавите от ЕС. Понякога е трудно да се прецени дали тези документи все още са валидни или дали са оригинали. Веднъж ни се наложи да проверим автентичността на сертификат, издаден в Унгария. Използвахме IMI, за да намерим органа в Унгария, който може да ни помогне – в случая това беше Унгарската камара на инженерите. Приложихме документа и изпратихме запитването. За наша най-голяма изненада получихме отговор на същия ден! ”

Ленка Зуборова
Министерство на вътрешните работи на Словакия
Отдел „ПредприемачествоNetherland
“ Днес в ЕС има система (Информационната система за вътрешния пазар), която изпраща заявки за информация автоматично до правилния получател. Преди трябваше да работим с ръчно написани бележки – днес обработваме нещата по цифров път. ”

Д-р Л. Р. Коой
Координиращ секретар, Кралска холандска медицинска асоциация (KNMG), Обучение и регистрацияHungary
“ Много харесвам системата, а най-много се интересувам от възможностите, които предлага. Не мога да ви опиша какво задоволство изпитвам всеки път, когато системата ни позволява да общуваме с Европа, за да разрешим определен случай. В бъдеще би било добре, ако IMI излезе на преден план и интензивният и активен обмен на информация се увеличи. ”

Каталин Келемен
Унгарско бюро за търговски лицензи

   

Последна актуализация: 06-Jun-2011