Arhiv novic
Zadovoljni uporabniki sistema IMI

Po podatkih iz nedavne raziskave je uporaba sistema IMI preprosta in lahka za 86 % uporabnikov. Po mnenju 71 % uporabnikov, ki so že preskusili novo različico sistema IMI, je nova različica veliko priročnejša od prejšnje.

Sistem IMI ima zdaj novo podobo, poleg tega omogoča uporabnikom, da odprejo več zavihkov in uporabijo različne dele aplikacije hkrati.

Več o anketiPDFEnglish

Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z anketoPDF
Uredba o sistemu IMI je objavljena v Uradnem listu

Uredba o sistemu IMI je naredila še zadnji korak na svoji zakonodajni poti: objavljena je bila v Uradnem listu dne 14. novembra 2012PDF veljati pa bo začela po 20 dneh od objave, tj. 4. decembra 2012.
Evropski parlament podprl uredbo o sistemu IMI

Poslanci Evropskega parlamenta so 11. septembra 2012 z glasovanjem podprli novo uredbo o sistemu IMIPDF. Uredba vsebuje vsa potrebna jamstva za varstvo osebnih podatkov in omogoča prožnost pri razširitvi uporabe sistema IMI na nova zakonodajna področja. Svet EU bo uredbo uradno sprejel v prihodnjih tednih.

Uporaba sistema IMI se je povečala za 69 % v primerjavi z lanskim letom. Nedavno so v sistemu zabeležili 10 000. izmenjavo informacij.
IMI for your policy area?Sistem IMI in upravljanje enotnega trga

Komisija je objavila Letno poročilo: IMI 2011PDFEnglish, ki vsebuje podatke o sistemu IMI za leto 2011: raba sistema, razvoj informacijskih orodij, pravna vprašanja, uveljavljanje sistema in uposabljanje.

Komisija je hkrati objavila tudi poročilo o upravljanju enotnega trga PDF Deutsch English Frenchki vsebuje celosten pregled dosežkov na vseh stopnjah upravljanja enotnega trga leta 2011. Poročilo upošteva podatke številnih orodij upravljanja: pregleda notranjega trga, portala Tvoja Evropa, službe Tvoja Evropa – nasveti, enotnih kontaktnih točk, sistema IMI in mreže SOLVIT.
V sistemu IMI 99 novih italijanskih pristojnih organov

V sistemu IMI se je za zakonodajno področje napotitev delavcev registriralo še 99 pristojnih organov iz Italije. Gre za regionalne urade za delo (Direzioni Provinciali del Lavoro). Predstavniki teh organov so se udeležili dvodnevnega izobraževanja o sistemu IMI, ki so ga 20. in 21. septembra 2011 organizirali v Rimu v sklopu pilotne rabe sistema IMI v zvezi z Direktivo o napotitvi delavcev
Seznam registrov IMI

Uporabniki lahko zdaj v sistemu IMI poiščejo tudi registre organov v Evropski uniji. Seznam registrov IMI v vseh jezikih vsebuje podatke o posameznem registru, možnostih dostopa in lastniku registra. Pri spletnih registrih ponuja tudi neposredno povezavo. Seznam obsega že več kot tisoč registrov, denimo avstrijski imenik odvetnikov in švedski gospodarski register.

Če imate tudi v vašem organu evidenco ponudnikov storitev ali kak drug register, ki bi ga lahko uporabili pri sodelovanju z drugimi organi, ga dodajte na seznam IMI. Navodila FLASHEnglishkažejo, kako dodati ali poiskati register.
Trdna pravna podlaga za sistem IMI

Evropska komisija je 29. avgusta 2011 sprejela predlog uredbe o upravnem sodelovanju po informacijskem sistemu za notranji trg, s katero želi postaviti celovit pravni okvir za uporabo sistema IMI. Najpomembnejše točke predlagane uredbe so:

  • skupna pravila, ki zagotavljajo učinkovito delovanje sistema IMI in natanačno pojasnijo vloge različnih udeležencev v sistemu IMI,
  • določbe glede obdelave osebnih podatkov v sistemu IMI,
  • pravni akti, ki jih podpira sistem IMI,
  • področja, za katera bi se sistem IMI lahko uporabljal v prihodnosti.

Predlog uredbe morata zdaj potrditi Evropski parlament in Svet EU.
Sistem IMI za napotitve delavcev in pravice bolnikov

Pristojni organi v EU, ki se ukvarjajo z delavci, napotenimi na delo v tujino, si lahko s 16. majem 2011 pošiljajo informacije v pilotni fazi sistema IMI. Svet EU je namreč marca 2011 sprejel sklepePDFEnglish, s katerimi je dal zeleno luč za začetek pilotne faze uporabe sistema IMI v zvezi zDirektivo o napotitvi delavcev na delo v tujino PDF(96/71/ES).

Svet EU je nedavno sprejel tudi Direktivo o čezmejnem zdravstvenem varstvuPDF, ki ureja dostop do čezmejnega zdravljenja in spodbuja sodelovanje držav članic v zdravstvu. Direktiva določa, da se sistem IMI uporablja za izmenjavo informacij o dovoljenju za opravljanje dela zdravstvenih delavcev. Države članice in Evropska komisija morajo še doreči tehnične in postopkovne vidike praktične izvedbe te nove določbe.
Sistem IMI in Akt o enotnem trgu

Evropska komisija je sprejela Akt o enotnem trgu PDF Englishin v njem določila dvanajst prednostnih ukrepov za uspešno delovanje enotnega trga. Med njimi so ukrepi v zvezi z mobilnostjo delavcev, financiranjem malih podjetij in varstvom potrošnikov. Akt poudarja, da je glavni pogoj za uspeh krepitev sodelovanja, kamor sodi tudi večja pravna varnost pri uporabi sistema IMI kot priporočenega pripomočka za upravno sodelovanje.
Strategija razširitve uporabe sistema IMI

Evropska komisija je v sodelovanju z državami članicami pripravila načrt, kako s širitvijo uporabe sistema IMI izboljšati upravljanje enotnega trga. V svojem sporočilu PDFpredlaga vključitev novih področij politike v sistem IMI, razvijanje novih funkcij sistema IMI in izkoriščanje sinergijskih učinkov drugih informacijskih orodij. V spremljajočem delovnem dokumentu služb Komisije PDFEnglish so navedena področja, ki bi jih bilo dobro vključiti v sistem IMI.

Komisija je hkrati objavila tudi Letno poročilo: IMI 2010PDFEnglish, ki vsebuje podatke o uporabi sistema IMI v letu 2010, razvoju informacijskih orodij, pravnih vprašanjih, uveljavljanju sistema in uposabljanju uporabnikov.
Uspešna konferenca o sistemu IMI in direktivi o storitvah

Konference z naslovom Sistem IMI in direktiva o storitvah: za boljšo uporabnost se je udeležilo več kot 300 uporabnikov sistema IMI iz nacionalnih, regionalnih in lokalnih organov, ki so priložnost izkoristili tudi za medsebojno spoznavanje in pogovor o sodelovanju. Po neposrednem spletnem prenosu je konferenco spremljalo še 1881 uporabnikov. Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier je v pozdravnem nagovoru poudaril pomen, ki ga imajo pristojni organi kot „stražarji notranjega trga“, in uporabnikom zaželel, da bi jim uporaba sistema IMI „prešla v meso in kri“. Udeleženci so konferenco ocenili izjemno pozitivno, še zlasti interaktivne delavnice, na katerih so se lahko s kolegi iz drugih držav pogovorili o skupnih težavah in dobrih praksah.

Spletni posnetek konference : Deutsch English French

Fotografije s konference

Program PDF

Summary report of the Conference PDFEnglish
Sistem IMI in direktiva o storitvah: konferenca 27. januarja 2011
Ste eden od uporabnikov ali koordinatorjev IMI za področje storitev? Bi nam želeli povedati o svojih izkušnjah s sistemom ali predlagati kaj novega? Bi vas zanimalo spoznati uporabnike sistema IMI iz drugih držav? Morda ste šele začeli uporabljati sistem in vam je še marsikaj tuje? Vabimo vas na konferenco z naslovom Sistem IMI in direktiva o storitvah: za boljšo uporabnost, ki bo 27. januarja 2011 v Bruslju. Naredili bomo pregled enoletne uporabe sistema IMI za področje storitev in se pogovorili o možnostih še tesnejšega sodelovanja med organi držav članic EU.

Follow the conference live online! Select a language version: Deutsch English French

You can also contribute to the conference by sending in your comments or questions via Twitter or email. Find out how to do this here:Deutsch English French


Več »
Deutsch English French
Velik odziv uporabnikov sistema IMI
Skupina za sistem IMI pri Evropski komisiji se iskreno zahvaljuje vsem 1292 uporabnikom sistema IMI v vsej Evropi, ki so sodelovali v naši anketi o uporabi sistema IMI za direktivo o storitvah. Iz vaših odgovorov smo veliko izvedeli o vaših okoliščinah in potrebah, kar bomo pri nadaljnjem delu zagotovo upoštevali. Lahko si ogledate rezultate anketePDF. Če ste sodelovali v anketi in vas v zvezi s tem kaj zanima, se obrnite na svojega koordinatorja IMI.V sistemu IMI več kot 5000 registriranih organov
Informacijski sistem za notranji trg (IMI) uporablja že več kot 5000 organov iz vse Evrope. Občina Lloret de Vistalegre (Llorito) s španskega otoka Mallorca je pettisoči organ, ki se je registriral v sistemu. Dobrodošli!

Novemu članu v sistemu IMI je čestitala ekipa MARKTV in pripravila krajši posnetek. Oglejte si ga! EnglishEspañolFrançais

Približno 870 organov uporablja sistem IMI v zvezi s priznavanjem poklicnih kvalifikacij (Direktiva 2005/36/ES). Več kot 4800 organov je registriranih za področje storitev (Direktiva 2006/123/ES), ki je bilo v sistem IMI vključeno decembra 2009. 400 organov in koordinatorjev IMI uporablja sistem za obe zakonodajni področji.Nova različica sistema IMI že na spletu
Evropska komisija je posodobila sistem IMI z različico 2.0, ki v celoti uvaja sistem opozarjanja, določen z Direktivo o storitvah (2006/123/ES).

Po določbi o sistemu opozarjanja se morajo države članice medsebojno obvestiti, kadar ugotovijo, da ponudnik storitve s svojo dejavnostjo resno ogroža zdravje ljudi ali varnost okolja. Nova različica prinaša tudi izboljšave pri iskanju organov in upravljanju podatkov o organih.Knjižica IMI v vseh jezikih
Izšla je nova knjižica IMI! Na samo nekaj straneh zelo preprosto opiše, kako sistem IMI deluje, za katera področja se uporablja in kako poteka registracija. Namenjena je predvsem pristojnim organom na celotnem evropskem gospodarskem področju, ki sistema IMI še ne poznanjo, vendar ga bodo verjetno kmalu morali uporabljati.

Knjižica je prevedena v vse jezike EU, najdete pa jo v elektronski obliki, ki jo lahko prenesete PDF, in tiskani obliki.

Če se vam zdi, da bi knjižica zanimala še kak drug pristojni organ in bi mu želeli poslati tiskani izvod, se obrnite na nacionalnega koordinatorja IMI v svoji državi.

Knjižica IMI:

PDFБългарскиČeštinaDanskDeutschEesti keelΕλληνικάEnglishEspañolFrançaisItalianoLatviešu valoda
Lietuvių kalbaMagyarMaltiNederlandsPolskiPortuguêsRomânăSlovenčinaSlovenščinaSuomiSvenska« Nazaj
 

Zadnja sprememba: 21-Jun-2012