Arhivă ştiri
Utilizatorii se declară mulţumiţi de IMI

Într-un sondaj recent, efectuat în rândul utilizatorilor IMI, 86% din respondenţi au declarat că IMI este uşor de utilizat. Mai mult, 71% din cei care au utilizat deja noua versiune IMI consideră că aceasta este mai convenabilă decât versiunea anterioară.

Noul IMI oferă o nouă prezentare care le permite utilizatorilor să vizualizeze diferite părţi din aplicaţie în acelaşi timp.

Mai multe despre sondaj PDFEnglish

Întrebări şi răspunsuri privind sondajulPDF
Regulamentul IMI a fost publicat în Jurnalul Oficial

Regulamentul IMI este pe punctul de a deveni act cu putere de lege. A fost publicat în Jurnalul Oficial la 14 noiembrie 2012PDF şi va intra în vigoare după 20 de zile de la data publicării, adică pe 4 decembrie 2012.
Undă verde în Parlamentul European pentru Regulamentul privind IMI

La data de 11 septembrie 2012, Parlamentul European a votat în favoarea noului Regulament privind IMIPDF. Prevederile acestuia oferă toate garanţiile pentru asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal şi permit o extindere flexibilă a sistemului IMI către noi domenii de acţiune. Regulamentul urmează să fie adoptat de Consiliu în următoarele săptămâni.

În ultimul an, rata de utilizare a sistemului IMI a crescut cu 69%. Recent, numărul schimburilor de informaţii a ajuns la 10 000.
IMI for your policy area?IMI şi ciclul de guvernanţă al pieţei unice

Comisia a publicat Raportul anual IMI pentru 2011 PDFEnglish în care sunt prezentate date și cifre despre utilizarea IMI, aplicațiile IT, aspectele juridice și derularea activităților de promovare și formare din 2011.

De asemenea, Comisia a publicat un raport privind guvernanţa pieţei unice PDF Deutsch English French. În acest raport sunt ilustrate rezultatele obţinute în 2011, în toate etapele ciclului de guvernanţă al pieţei unice. Documentul se bazează pe rezultatele înregistrate de mai multe instrumente de guvernanţă: Tabloul de bord al pieţei interne, Europa ta, Europa ta-Consiliere, ghişeele unice, IMI şi SOLVIT.
99 new Italian authorities in IMI 99 de noi autorităţi din Italia s-au înscris în IMI

Italia a înregistrat 99 de autorităţi suplimentare în IMI, pentru domeniul legislativ al detaşării lucrătorilor. Autorităţile respective sunt direcţii provinciale de muncă (Direzioni Provinciali del Lavoro). Reprezentanţii lor au învăţat să utilizeze sistemul pe parcursul unei sesiuni de formare organizată la Roma, în perioada 20-21 septembrie 2011, în cadrul proiectului pilot consacrat sistemului şi Directivei privind detaşarea lucrătorilor
Noul repertoriu al registrelor Noul repertoriu al registrelor

Dacă aveţi acces la IMI, acum puteţi căuta registre gestionate de autorităţile din toată Uniunea. Repertoriul IMI al registrelor vă oferă informaţii în limba maternă privind conţinutul registrului, condiţiile de acces şi autoritatea deţinătoare. Dacă registrul este disponibil on-line, veţi găsi un link direct. Repertoriul include deja peste 1000 de registre, cum ar fi cel al avocaţilor din Austria sau registrul de comerţ şi industrie din Suedia.

Dacă autoritatea pe care o reprezentaţi gestionează un registru al furnizorilor de servicii sau orice alt registru care ar putea fi relevant pentru cooperarea cu alte autorităţi, nu ezitaţi să îl includeţi în IMI! Pentru informaţii privind căutarea şi adăugarea de registre, consultaţi acest tutorialFLASHEnglish.
O bază juridică solidă pentru IMI

La data de 29 august 2011, Comisia Europeană a adoptat o propunere de Regulament privind cooperarea administrativă prin intermediul sistemului de informare al pieţei interne. Scopul său este stabilirea unui cadru juridic solid pentru IMI, care să includă următoarele elemente:

  • un set de norme comune care să garanteze funcţionarea eficientă a IMI şi să permită clarificarea rolurilor jucate de diverşii actori implicaţi în sistem
  • un cadru pentru procesarea datelor cu caracter personal în cadrul sistemului
  • o listă a domeniilor legislative acoperite de IMI
  • o listă a domeniilor în care s-ar putea extinde sistemul în viitor.

Pentru a intra în vigoare, propunerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri al UE.
IMI pentru lucrătorii detaşaţi şi drepturile pacienţilor

Începând cu data de 16 mai 2011, autorităţile din UE care se ocupă cu lucrătorii detaşaţi pot face schimburi de informaţii prin IMI, într-o nouă versiune pilot a sistemului. În martie 2011, Consiliul a adoptat o serie de concluzii PDFEnglish prin care aproba lansarea unei faze pilot a sistemului IMI pentru a răspunde obiectivelor directivei privind detașarea lucrătorilor PDF(96/71/CE).

De asemenea, Consiliul a adoptat o directivă privind îngrijirile medicale transfrontalierePDF, care vizează facilitarea accesului la îngrijiri medicale transfrontaliere şi promovarea cooperării în domeniu între statele membre. Directiva stipulează faptul că IMI este destinat schimburilor de informaţii privind dreptul de practică al cadrelor sanitare. Statele membre şi Comisia Europeană lucrează la definirea detaliilor tehnice şi procedurale necesare.
IMI şi Actul privind piața unică

Comisia Europeană a adoptat Actul privind piața unicăPDF English, în care sunt enunţate 12 acţiuni prioritare pentru relansarea pieţei unice, de la proiecte vizând mobilitatea lucrătorilor, până la cele axate pe finanţarea IMM-urilor şi protecţia consumatorilor. Consolidarea şi aprofundarea parteneriatelor este o condiţie esenţială pentru o acţiune reuşită, alături de măsuri menite să asigure siguranţa juridică privind utilizarea sistemului IMI drept instrument preferenţial de cooperare administrativă.
Utilizarea IMI pentru alte domenii de activitate

Comisia Europeană a elaborat, în parteneriat cu statele membre, o strategie privind ameliorarea guvernanţei pieţei unice prin extinderea utilizării sistemului IMI. A fost publicată o comunicare PDF în care Comisia propune includerea de noi domenii în IMI, dezvoltarea aplicaţiilor şi identificarea de sinergii cu alte instrumente de IT. Documentul de lucruPDFEnglish din anexă cuprinde domeniile de activitate care ar putea fi incluse în IMI.

De asemenea, Comisia a publicat Raportul anual IMI pentru 2010 PDFEnglishîn care sunt prezentate date şi cifre despre utilizarea IMI, evoluţia aplicaţiilor IT, aspecte juridice şi derularea activităţilor de promovare şi formare din 2010.
Conferinţa privind IMI şi Directiva Servicii, un adevărat succes

Peste 300 de utilizatori IMI, reprezentând autorităţi naţionale, regionale şi locale din toată Europa, au participat la conferinţa intitulată „IMI and the Services Directive – Releasing the full potential”. A fost o ocazie ideală de a se cunoaşte şi de a discuta despre modalităţile de ameliorare a cooperării dintre autorităţi. De notat faptul că alte 1881 au urmărit evenimentul live în webstream. În discursul de deschidere, Michel Barnier, comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, a subliniat rolul important care le revine autorităţilor competente în calitate de „santinele” ale pieţei unice şi i-a îndemnat pe participanţi să capete „reflexul IMI” în munca lor de zi cu zi. Comentariile primite din partea participanţilor au fost extrem de pozitive, în special în ceea ce priveşte atelierele interactive, care le-au oferit ocazia de a discuta despre problemele comune cu care se confruntă şi de a împărtăşi bune practici cu omologii lor din alte ţări.

Urmăriţi conferinţa în webstream: Deutsch English French

Fotografii de la conferinţă

Program PDF

Summary report of the Conference PDFEnglish
IMI şi directiva privind serviciile - conferinţă, 27 ianuarie 2011
Sunteţi utilizator sau coordonator IMI în domeniul serviciilor? Doriţi să ne transmiteţi idei sau sugestii? V-ar interesa să-i cunoaşteţi pe omologii dumneavoastră din alte ţări? Nu sunteţi încă familiarizaţi cu sistemul IMI şi doriţi să aflaţi mai multe despre cum funcţionează? Participaţi la conferinţa intitulată „IMI and the Services Directive – Releasing the full potential” care va avea loc la Bruxelles, la data de 27 ianuarie 2011. Va fi o ocazie ideală să discutăm împreună despre funcţionarea sistemului IMI şi despre directiva privind serviciile şi să găsim noi idei despre cum putem ameliora cooperarea dintre autorităţi la nivelul UE.

Follow the conference live online! Select a language version: Deutsch English French

You can also contribute to the conference by sending in your comments or questions via Twitter or email. Find out how to do this here:Deutsch English French


Citiţi mai departe »
Deutsch English French
Rezultatele sondajului privind utilizarea IMI
Echipa IMI din cadrul Comisiei Europene ţine să mulţumească tuturor celor 1292 de utilizatori IMI care au participat la sondajul privind sistemul IMI şi directiva privind serviciile. Răspunsurile primite ne-au permis să înţelegem situaţia şi nevoile dumneavoastră, de care vom ţine cont în cadrul activităţii noastre. Pentru a consulta rezultatele sondajului, faceţi clic aiciPDF. Dacă aţi participat la sondaj şi aveţi întrebări pe această temă, vă invităm să contactaţi coordonatorul IMI.IMI depășește pragul de 5000 de autorități înregistrate în sistem
Peste 5000 de autorități din toată Europa au în prezent acces la Sistemul de informare al pieței interne (IMI). Municipalitatea Lloret de Vistalegre (Llorito), din insula spaniolă Mallorca, a devenit autoritatea cu numărul 5000. Bun venit!

MARKTV a ţinut să se deplaseze la faţa locului pentru a felicita noul membru IMI şi pentru a ne comunica ultimele noutăţi despre funcţionarea sistemului. Urmăriţi înregistrarea video EnglishEspañolFrançais

În prezent, aproximativ 870 de autorități utilizează IMI pentru a aplica dispozițiile Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale. Peste 4800 de autorități sunt deja înregistrate în modulul „Directiva servicii” (Directiva 2006/123/CE), operațional începând din decembrie 2009. 400 de autorități și coordonatori IMI au acces la sistem pentru ambele domenii legislative.IMI - versiunea 2.0 este acum on-line
Comisia Europeană a lansat o nouă versiune a sistemului IMI. Versiunea 2.0 permite funcţionarea „mecanismului de alertă” introdus de directiva privind serviciile (2006/123/CE).

Acesta prevede că un stat membru care deţine informaţii potrivit cărora un prestator desfăşoară o activitate de servicii care ar putea cauza un prejudiciu grav asupra sănătății sau siguranței persoanelor ori mediului, are obligaţia de a informa celelalte state membre. De asemenea, versiunea 2.0 dispune de o nouă funcţie de căutare a autorităţilor şi de o nouă modalitate de gestionare a datelor autorităţilor.Noua broşură IMI este acum disponibilă în toate limbile
A apărut noua broşură IMI! Aceasta vă explică, într-un limbaj clar şi concis, cum funcţionează IMI, în ce domenii poate fi utilizat şi ce trebuie să faceţi pentru a vă înregistra. Broşura este destinată, în special, autorităţilor competente din Spaţiul Economic European care nu cunosc sistemul deocamdată, dar care ar putea avea nevoie de el.

Este disponibilă în toate limbile, atât în format tipărit, cât şi în versiune electronică (pentru a o descărca faceţi clic aici PDF).

Dacă doriţi să trimiteţi un exemplar tipărit al acestei broşuri unei autorităţi competente care ar putea fi interesată de sistemul IMI, vă rugăm să contactaţi coordonatorul naţional IMI din ţara dumneavoastră.

Broşură IMI:

PDFБългарскиČeštinaDanskDeutschEesti keelΕλληνικάEnglishEspañolFrançaisItalianoLatviešu valoda
Lietuvių kalbaMagyarMaltiNederlandsPolskiPortuguêsRomânăSlovenčinaSlovenščinaSuomiSvenska« înapoi
 

Ultima actualizare: 21-Jun-2012