Nieuwsarchief
Gebruikers tevreden over IMI

Bij een recente enquête onder IMI-gebruikers is gebleken dat 86% van de respondenten IMI gebruiksvriendelijk vindt. Bovendien vindt 71% van wie de nieuwe versie al heeft uitgeprobeerd, deze gebruiksvriendelijker dan de oude.

De vormgeving en bediening zijn veranderd en dankzij tabbladen kunnen verschillende pagina's tegelijk worden geopend.

Meer over de enquêtePDFEnglish

Antwoorden op veelgestelde vragen naar aanleiding van de enquêtePDF
IMI-verordening gepubliceerd

De IMI-verordening is verschenen in het Publicatieblad van 14 november 2012 PDF en treedt op 4 december 2012 in werking.
Europees Parlement geeft volle steun aan IMI-verordening

Op 11 september 2012 heeft het Europees Parlement de nieuwe IMI-verordeningPDF goedgekeurd. De verordening biedt de nodige garanties voor de privacy en meer flexibiliteit om het systeem op nieuwe gebieden te gebruiken. Binnen enkele weken zal de Raad de nieuwe IMI-verordening formeel goedkeuren.

Overigens is het IMI-gebruik het laatste jaar met maar liefst 69% toegenomen. Onlangs is via IMI voor de 10.000ste keer informatie uitgewisseld.
IMI for your policy area?IMI en governance op de interne markt

De Commissie heeft het IMI-jaarverslag voor 2011 PDFEnglish gepubliceerd, waarin zij de feiten en cijfers over het gebruik van IMI, de IT-ontwikkeling, de juridische aspecten en de promotie- en opleidingsactiviteiten in 2011 op een rijtje zet.

Tegelijkertijd heeft zij een verslag over governance op de interne markt PDF Deutsch English Frenchuitgebracht. Dit verslag geeft een totaaloverzicht van de resultaten over 2011 in alle fasen van de governance-cyclus van de interne markt. Daarbij is geput uit de resultaten van verschillende governance tools: het scorebord voor de interne markt, Uw Europa, Uw Europa – Advies, de "éénloketten", IMI en Solvit.
99 nieuwe Italiaanse autoriteiten ingeschreven

Italië heeft 99 nieuwe autoriteiten geregistreerd voor het wetgevingsgebied Detachering van werknemers. Het gaat om provinciale directies voor arbeid (Direzioni Provinciali del Lavoro). In het kader van het lopende proefproject voor IMI en de Detacheringsrichtlijn hebben vertegenwoordigers van de betrokken instanties op 20 en 21 september in Rome een IMI-cursus gevolgd.
Nieuwe lijst van registers in IMI Nieuwe lijst van registers in IMI

Heeft u toegang tot IMI? Dan kunt u nu ook registers van autoriteiten overal in Europa raadplegen. In die lijst krijgt u, in het Nederlands, uitleg over de inhoud van de registers, hoe u ze kunt raadplegen en wie ze beheert. Is een register online beschikbaar, dan geeft IMI u een rechtstreekse link. In de lijst staan al meer dan 1000 registers, zoals het Oostenrijkse register van advocaten en het Zweedse register van handel en industrie, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Beheert u als instantie zelf een register van dienstverleners, of een ander register dat nuttig kan zijn voor de autoriteiten waarmee u samenwerkt, zet het dan ook in IMI! In een speciale tutorialFLASHEnglishleest u hoe u registers kunt zoeken en toevoegen.
Een stevige rechtsgrond voor IMI

Op 29 augustus 2011 heeft de Commissie een voorstel goedgekeurd voor een verordening over administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt (IMI). Ze wil zo een wettelijk kader scheppen voor:

  • de efficiënte werking van IMI, onder meer door de verschillende rollen duidelijk vast te leggen,
  • de verwerking van persoonsgegevens,
  • de wetgevingsgebieden waarvoor IMI kan worden gebruikt,
  • de gebieden waarop het systeem in de toekomst zou kunnen worden gebruikt.

Dit voorstel gaat nu voor goedkeuring naar het Europees Parlement en de Raad van ministers.
IMI voor detachering van werknemers en patiëntenrechten

Sinds 16 mei 2011 kunnen bevoegde instanties uit de hele EU op experimentele basis informatie uitwisselen via IMI in het kader van de Detacheringsrichtlijn PDF(96/71/EG). In maart 2011 heeft de Raad in zijnconclusiesPDFEnglish het groene licht gegeven voor deze proeffase.

Ook heeft de Raad onlangs een richtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg PDFvastgesteld. Die moet de gezondheidszorg over de grens toegankelijker maken en de internationale samenwerking op dit gebied verbeteren. Zij bepaalt dat IMI moet worden gebruikt om gegevens uit te wisselen over de beroepserkenning van gezondheidswerkers. De lidstaten en de Commissie moeten de technische en procedurele details echter nog uitwerken, voordat dit in de praktijk mogelijk is.
IMI in de Akte voor de interne markt

De Commissie wil de EU-markt een nieuw elan geven met haar Akte voor de interne marktPDF English. Ze heeft daarin twaalf prioriteiten bepaald waaronder MKB-subsidies, werken in het buitenland en consumentenbescherming. Ook moeten internationale partnerschappen worden versterkt en moet er meer juridische zekerheid komen over IMI: overheden zouden bij voorkeur via IMI moeten samenwerken.
IMI-uitbreidingsstrategie

De Commissie wil samen met de EU-landen het bestuur van de interne markt verbeteren door het IMI-systeem uit te breiden. In een mededelingPDF stelt zij voor om IMI voor nieuwe beleidsterreinen te gaan gebruiken, nieuwe functies toe te voegen en te onderzoeken hoe de synergie met andere IT-tools kan worden verbeterd. In een begeleidend werkdocumentPDFEnglish geeft zij aan op welke gebieden IMI zijn nut kan bewijzen.

Tegelijkertijd heeft de Commissie ook het IMI-jarverslag van 2010PDFEnglish gepubliceerd. Daarin staan feiten en cijfers over het gebruik van IMI, de IT-ontwikkeling, juridische aspecten en de promotie- en opleidingsactiviteiten in 2010.
Conferentie over IMI en Dienstenrichtlijn groot succes

Ruim 300 IMI-gebruikers van nationale, regionale en lokale overheden uit heel Europa hebben deelgenomen aan de conferentie “IMI en de Dienstenrichtlijn – Grenzeloze mogelijkheden”. Ze hebben er vooral nieuwe contacten gelegd en gepraat over bredere samenwerking. Daarnaast hebben nog eens 1881 mensen het evenement online gevolgd. In zijn openingsrede benadrukte Michel Barnier, Europees commissaris voor interne markt en diensten, het belang van de bevoegde autoriteiten als “schildwachten van de interne markt”. Hij pleitte bij iedereen voor een “IMI-reflex” in het dagelijks werk. De deelnemers waren bijzonder positief, met name over de interactieve workshops waar zij met partners uit andere landen konden praten over dagelijkse problemen en praktische oplossingen.

Webstream: Deutsch English French

Foto’s

Programma PDF

Summary report of the Conference PDFEnglish
IMI en de Dienstenrichtlijn: Conferentie op 27 januari 2011
Bent u IMI-gebruiker of -coördinator voor de Dienstenrichtlijn? Heeft u feedback of nuttige suggesties voor ons? Wilt u kennismaken met gebruikers of coördinatoren uit andere landen? Of bent u een beginner en wilt u weten hoe het allemaal werkt? Schrijf u dan in voor de conferentie "IMI en de Dienstenrichtlijn – Grenzeloze mogelijkheden". Samen maken we de balans op van één jaar IMI en de Dienstenrichtlijn. We bespreken ook hoe we de samenwerking tussen instanties uit alle EU-landen kunnen verbeteren.

Follow the conference live online! Select a language version: Deutsch English French

You can also contribute to the conference by sending in your comments or questions via Twitter or email. Find out how to do this here:Deutsch English French


Meer »
Deutsch English French
Enorme respons op IMI-enquête
Het IMI-team van de Europese Commissie wil alle 1292 IMI-gebruikers uit heel Europa die aan de enquête over IMI en de Dienstenrichtlijn hebben deelgenomen, hiervoor bedanken. Door hen hebben we een goed beeld gekregen van de situatie en behoeften van de IMI-gebruiker. Wij zullen daar in de toekomst zeker rekening mee houden. Hier zijn de enquêteresultatenPDF. Als u zelf aan de enquête heeft deelgenomen, kunt u met eventuele vragen terecht bij uw IMI-coördinator.IMI al bij meer dan 5 000 autoriteiten in gebruik!
Al meer dan 5 000 instanties verspreid over heel Europa zijn aangesloten op het Informatiesysteem Interne Markt (IMI). De 5 000ste inschrijving was die van de gemeente Lloret de Vistalegre (Llorito) op het Spaanse eiland Mallorca. Welkom bij IMI!

MARKTV is het jongste lid van de IMI-familie gaan feliciteren en is eens gaan kijken hoe IMI werkt. Bekijk het video-verslag van MARKTV EnglishEspañolFrançais

Ongeveer 870 instanties gebruiken IMI inmiddels voor de erkenning van beroepskwalificaties (Richtlijn 2005/36/EG). Meer dan 4 800 hebben zich al bij IMI ingeschreven voor de module "Dienstenrichtlijn" (Richtlijn 2006/123/EG), in gebruik sinds december 2009. 400 autoriteiten en IMI-coördinatoren hebben voor beide wetgevingsgebieden toegang.IMI 2.0 nu online
De Europese Commissie heeft versie 2.0 van het IMI-systeem gereleased. De nieuwe versie kan nu ook worden gebruikt voor het “waarschuwingsmechanisme” dat door de Dienstenrichtlijn (2006/123/EG) is ingevoerd.

Volgens dat mechanisme moeten landen elkaar waarschuwen als zij merken dat een dienstverlener de volksgezondheid of het milieu ernstig in gevaar brengt. Verder is het in IMI 2.0 makkelijker om autoriteiten te zoeken en de gegevens van de eigen autoriteit te beheren.Nieuwe IMI-brochure nu beschikbaar in alle talen
De nieuwe IMI-brochure is uit! In enkele pagina's wordt u in eenvoudige bewoordingen uitgelegd hoe IMI werkt, waarvoor het kan worden gebruikt en hoe u zich kunt opgeven. De brochure is in de eerste plaats bestemd voor bevoegde autoriteiten in de Europese Economische Ruimte die IMI nog niet kennen, maar er misschien wel gebruik van moeten gaan maken.

U kunt de elektronische versie van de brochure hier PDF downloaden, maar zij verschijnt ook op papier.

Als u een bevoegde autoriteit kent waarvoor IMI nuttig zou kunnen zijn en u wenst haar een papieren exemplaar te sturen, neem dan contact op met de nationale IMI-coördinator in uw land.

IMI-brochure:

PDFБългарскиČeštinaDanskDeutschEesti keelΕλληνικάEnglishEspañolFrançaisItalianoLatviešu valoda
Lietuvių kalbaMagyarMaltiNederlandsPolskiPortuguêsRomânăSlovenčinaSlovenščinaSuomiSvenska« terug
 

Laatste update: 21-Jun-2012