Ako ne možete pročitati ovu poruku, kliknite ovdje kako biste je otvorili na mreži.
Siječanj 2014.

Dragi korisniče IMI-ja,

u ovom biltenu želimo Vam iznijeti najnovije informacije o napretku u mreži IMI-ja ostvarenom tijekom 2013., godine u kojoj smo ostvarili niz važnih postignuća.

KOJI SU BILI NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI U 2013.? » « NA VRH

U veljači je obrada predmeta u okviru mreže SOLVIT uključena u IMI. Centri SOLVIT-a u državama Europskoga gospodarskog područja surađuju kako bi neslužbeno rješavali probleme koje prijavljuju građani i poduzeća kad javna tijela pogrešno primjenjuju zakonodavstvo EU-a. Saznajte više o SOLVIT-u.


Kad se Hrvatska u srpnju 2013. pridružila Europskoj uniji, pridružila se i zajednici IMI-ja. Dakle, sad možete stupiti u kontakt s hrvatskim tijelima koristeći se našim sustavom.


Od rujna se IMI može upotrebljavati za slanje obavijesti u okviru Direktive o uslugama. Te obavijesti sadržavaju informacije o izmjenama zakonodavstva u području pružanja usluga i šalju se Komisiji i svim državama članicama. Za korisnike ovog modula objavljene su posebne smjernice na engleskom jeziku.


Zahvaljujući Direktivi o pravima pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, pacijenti koji razmatraju liječenje u drugoj državi članici EU-a mogu mjerodavno javno tijelo zamoliti da sustavom IMI provjeri ima li određeni zdravstveni stručnjak pravo na obavljanje te djelatnosti. Saznajte više o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi.


U studenom je pokrenut pilot-projekt za podršku obvezama administrativne suradnje propisanima Direktivom o elektroničkoj trgovini. Tijela se sada mogu služiti IMI-jem za razmjenu informacija o mjerama koje su provedene protiv određenog pružatelja usluga informacijskog društva ili trebaju biti provedene. Ako ste korisnik ovog modula, možete proučiti naše smjernice dostupne na engleskom jeziku.

ŠTO JE UNAPRIJEĐENO ZA LAKŠE SLUŽENJE IMI-JEM? » « NA VRH

Ažurirali smo i izmijenili web-mjesto IMI-ja. Pogledajte stranice s korisnim informacijama o služenju IMI-jem!

Sad možete prevesti slobodan tekst unesen u IMI na bilo koji jezik EU-a. Pogledajte kako se služiti sustavom za strojno prevođenje.

NAJNOVINE ČINJENICE I BROJKE » « NA VRH

Do listopada je ukupni broj zahtjeva za informacijama poslanih kroz IMI prešao 16 000. Samo 2013. poslano je 6000 zahtjeva.

Na svaki četvrti zahtjev poslan kroz IMI u 2013. odgovoreno je u roku od jednoga dana. Čestitamo tijelima na izvrsnoj usluzi!

Pogledajte interaktivnu statistiku na našem novom web-mjestu.

ŠTO ĆE BITI NOVO U 2014.? » « NA VRH

Na početku 2014. IMI-ju se dodaje novo područje – dozvole za strojovođe. Tijela će moći razmjenjivati informacije o dozvolama strojovođa koji redovito voze preko granice. Kasnije tijekom godine tijelima u području stručnih kvalifikacija bit će omogućeno da sustavom IMI šalju obavijesti o novim vrstama potvrda i diploma.

Možete pogledati videozapis o IMI-ju Možete pogledati videozapis o IMI-ju na vlastitom jeziku. Na zabavan način ukratko ćete saznati na koji način radi IMI.

Želimo vam sretnu Novu godinu i puno uspješne suradnje u okviru IMI-ja!

Tim za IMI u Europskoj komisiji, imi-helpdesk@ec.europa.eu

Web-mjesto IMI-ja: http://ec.europa.eu/imi-net
Komentare nam možete poslati e-poštom na adresu: imi-helpdesk@ec.europa.eu