Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε αυτό το μήνυμα, κάντε κλικ εδώ για να το δείτε σε απευθείας σύνδεση
3 Ιανουαρίου 2013

Αγαπητέ χρήστη του ΙΜΙ,

Σ'αυτό το δελτίο πληροφοριών μπορείτε να δείτε όλα όσα συνέβησαν στο δίκτυο ΙΜΙ το 2012, έτος κατά το οποίο το ΙΜΙ πέτυχε μια σειρά σημαντικών στόχων.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2012 « ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Πρώτον, τον Μάιο άρχισε να λειτουργεί μια πιο εύχρηστη έκδοση του ΙΜΙ, με νέα εφαρμογή για τους χρήστες και βελτιωμένη διάρθρωση του μενού. Η νέα έκδοση προσφέρει επίσης νέες υπηρεσίες: αναφορές σε PDF, αυτόματη μετάφραση, δυνατότητα αποστολής υπενθυμίσεων στην αντίστοιχη αρχή άλλου κράτους μέλους κ.λπ. Λεπτομερέστερες διευκρινήσεις για τη χρήση των νέων υπηρεσιών θα βρείτε εδώ. .


Ο νέος κανονισμός ΙΜΙ (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 τέθηκε σε ισχύ στις 4 Δεκεμβρίου 2012. Εφαρμόζεται απευθείας σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς να απαιτείται εθνική νομοθεσία γι' αυτό. Το ΙΜΙ θα λειτουργεί όπως και πριν, θα χρειαστούν όμως ορισμένες προσαρμογές. Τι σημαίνει για σας ο νέος κανονισμός;

 

 • Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα: οι πολίτες των οποίων τα προσωπικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο ΙΜΙ έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται σχετικά και να ζητούν τη διόρθωση, ή και τη διαγραφή, τους σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.
   
 • Ικανοποιητική απάντηση: οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να απαντούν στις αιτήσεις IMI το συντομότερο δυνατό. Οι συντονιστές ΙΜΙ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να διασφαλίζουν την έγκαιρη παροχή ικανοποιητικών απαντήσεων.
   
 • Νομική αξία των εγγράφων: οι πληροφορίες και τα έγγραφα που λαμβάνονται μέσω του ΙΜΙ από άλλα κράτη μέλη έχουν την ίδια νομική αξία με παρόμοιο υλικό που προέρχεται από τη χώρα σας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ως αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο διοικητικών διαδικασιών όπως ακριβώς και παρόμοια εθνικά έγγραφα.
   
 • Κλείδωμα/διαγραφή δεδομένων: τα προσωπικά δεδομένα δεν θα διαγράφονται πλέον αυτόματα έξι μήνες μετά το κλείσιμο μιας αίτησης ΙΜΙ. Θα κλειδώνονται (δηλαδή θα εμποδίζεται η πρόσβαση σ' αυτά με τεχνικά μέσα) και θα διαγράφονται 3 χρόνια μετά. Στο διάστημα αυτό, θα είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων, αλλά μόνο εφόσον απαιτείται να αποδειχθεί ότι ορισμένες πληροφορίες είχαν πράγματι ανταλλαγεί μέσω του ΙΜΙ.
   
 • Εμπιστευτικότητα: ορισμένες πληροφορίες (π.χ. στοιχεία σημαντικά για τις εμπορικές συναλλαγές) θα πρέπει να προστατεύονται ακόμη και αν δεν ισχύουν οι κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα υπάρξει σύντομα η δυνατότητα να ζητείται εμπιστευτική μεταχείριση τέτοιων πληροφοριών απευθείας στο ΙΜΙ.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον νέο κανονισμό πατήστε εδώ.


Από τον Νοέμβριο, το IMI υποστηρίζει τη διοικητική συνεργασία σε έναν τέταρτο νομικό τομέα: τις διασυνοριακές χρηματαποστολές ευρώ. Χάρη στην επέκταση αυτή, 12 νέες αρχές των χωρών της ευρωζώνης έχουν προσχωρήσει στην κοινότητα του ΙΜΙ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ » « ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Τον περασμένο Ιούνιο ένας Ολλανδός χρήστης έστειλε την 10.000ή αίτηση πληροφοριών IMI στην αντίστοιχη αρμόδια αρχή της Νορβηγίας. Επίσης, η Γερμανία καταχώρισε την 7.000ή αρχή IMI.

Η χρήση του συστήματος αυξήθηκε κατά 60% το 2012, καθώς χρήστες του ΙΜΙ έστειλαν περισσότερες από 4000 αιτήσεις. Επίσης, σε περισσότερες από τις μισές αιτήσεις ΙΜΙ δόθηκε απάντηση εντός 2 εβδομάδων.

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες στατιστικές όσον αφορά τη χρήση του ΙΜΙ.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΜΙ; « ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Οι χρήστες είναι ικανοποιημένοι από το ΙΜΙ, σύμφωνα με σχετική έρευνα που έγινε πέρσι το καλοκαίρι. Το 86% των ατόμων που απάντησαν δήλωσαν ότι το ΙΜΙ είναι εύχρηστο, ενώ το 71% των χρηστών που είχαν δοκιμάσει τη νέα έκδοση τη χαρακτήρισαν περισσότερο εύχρηστη από την προηγούμενη. Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας και τις απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις εδώ.

ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ 2013; « ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Στις αρχές του Ιουλίου 2013, η Κροατία θα προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς και στο ΙΜΙ. Τότε θα μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κροατικές αρχές μέσω του συστήματος. Νέες κοινότητες χρηστών θα προστεθούν επίσης στο ΙΜΙ από τον τομέα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης. Υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το ΙΜΙ για να κοινοποιούν νομικές πράξεις ή μέτρα στις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών και στην Επιτροπή.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για το IMI στη γλώσσα σας. Παρουσιάζει απλά και κατανοητά τον τρόπο λειτουργίας του ΙΜΙ.

Σας ευχόμαστε Ευτυχισμένο το Νέο Έτος και καλή συνεργασία μέσω του ΙΜΙ!

Η ομάδα IMI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, imi-helpdesk@ec.europa.eu

Ιστότοπος ΙΜΙ: http://ec.europa.eu/imi-net
Για τυχόν παρατηρήσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! imi-helpdesk@ec.europa.eu