Ако не можете да прочетете това съобщение, моля, щракнете тук, за да го прочетете онлайн
Януари 2013 г.

Уважаеми потребители на IMI,

В този бюлетин ще направим обзор на това, което се случи в мрежата IMI през 2012 г. Това беше година, през която бяха постигнати редица важни цели.

ОСНОВНИ СЪБИТИЯ ПРЕЗ 2012 г. « нагоре

През май месец пуснахме по-лесна за използване версия на IMI с нов потребителски интерфейс и подобрена структура на менютата. Включени бяха и нови функции като PDF доклади, машинен превод, възможност за изпращане на напомняния на вашите кореспонденти и др. Вижте по-подробни обяснения за използването на тези нови функции .


Новият регламент за IMI (Регламент (ЕС) № 1024/2012) влезе в сила на 4 декември 2012 г. Той е пряко приложим във всички държави членки, което означава, че не се изисква допълнително национално законодателство, за да стане той обвързващ. IMI ще продължи да функционира по същия начин, но ще бъдат необходими някои малки промени. Какво означава новият регламент за вас?

 

 • Защита на личните данни: гражданите, чиито лични данни се обработват в IMI, имат право да бъдат информирани за това, да искат достъп до данните както и тяхното коригиране (или дори изтриване) в съответствие със законодателството за защита на данните в тяхната страна.
   
 • Адекватна реакция: компетентните органи трябва да отговарят на заявки за информация в системата възможно най-бързо. IMI координаторите ще продължат да полагат усилия за гарантиране на навременни и адекватни отговори.
   
 • Правна стойност на документите: информацията и документите, получени чрез IMI от други държави членки имат същата правна стойност като подобни документи, издадени във вашата страна. Това означава например, че те могат да бъдат използвани като доказателство при административни процедури на същото основание като подобни национални документи.
   
 • Блокиране/изтриване на данни: личните данни вече няма да се изтриват автоматично 6 месеца след приключването на заявка за информация. Вместо това те ще бъдат блокирани (т.е. ще стават технически недостъпни) и изтривани след 3 години. През този период извличането на данните ще бъде възможно само когато е необходимо да се докаже, че дадена информация наистина е била обменена чрез IMI.
   
 • Поверителност: някои сведения (например чувствителна търговска информация) трябва да бъдат защитени дори когато правилата за защита на личните данни не се отнасят до тях. Скоро ще бъде създадена възможност за искане на поверително третиране на такива сведения направо в IMI.

Повече за новия регламент.


От ноември месец IMI поддържа административното сътрудничество в нова законодателна област — трансграничното транспортиране на евро в брой. При това разширяване към IMI общността се присъединиха 12 нови органи от страни от еврозоната.

ПОСЛЕДНИ ФАКТИ И ЦИФРИ » « нагоре

През юни потребител от Нидерландия изпрати 10 000-ната заявка за информация в IMI до свой норвежки колега. В Германия бе регистриран 7000-ният IMI орган.

Активността в системата нарасна с 60 % през 2012 г., когато потребителите на IMI изпратиха над 4000 заявки. Освен това над половината от всички заявки в IMI получиха отговор в рамките на 2 седмици.

Вижте повече статистика за използването на IMI.

КАКВО МИСЛЯТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЗА IMI? « нагоре

Потребителите са доволни от системата според потребителското проучване, което проведохме миналото лято. 86 % от отговорилите намират IMI лесна за използване, а 71 % от изпробвалите новата версия на системата смятат, че е по-лесна за използване от предишната. Вижте резултатите от проучването и отговорите на най-често задаваните в него въпроси.

КАКВО ПРЕДСТОИ ПРЕЗ 2013 г.? « нагоре

В началото на юли 2013 г. Хърватия ще се присъедини към Европейския съюз и IMI. Тогава ще можете да се свързвате с хърватски органи чрез IMI. Нови потребители ще се присъединят към нас и от областта на трансграничното здравеопазване. Експертите в областта на услугите и електронната търговия ще започнат да използват IMI за уведомяване на свои колеги в други страни и на Комисията за правни актове или мерки.

Гледайте нашия видеоклип за IMI на вашия език. В него кратко и забавно е представен начинът на функциониране на системата.

Желаем ви щастлива Нова година и спорно сътрудничество с помощта на IMI!

Екипът на IMI от Европейската комисия, imi-helpdesk@ec.europa.eu

Уебсайт на IMI
Ако имате коментари, моля, не се колебайте да ни пишете на адрес: imi-helpdesk@ec.europa.eu