Magyarországi képviselete

2017 téli gazdasági előrejelzés: a Bizottság minden tagállamban növekedésre számít

2017 téli gazdasági előrejelzés: a Bizottság minden tagállamban növekedésre számít

Az Európai Bizottság ma tette közzé téli előrejelzését, mely szerint az európai gazdasági élénkülés tavaly ellenállónak bizonyult a globális kihívásokkal szemben, és a várakozások szerint az idén és a következő évben is folytatódni fog.

2017/02/13

Csaknem tíz év óta először fordul elő, hogy a teljes előrejelzési horizonton (2016, 2017 és 2018 tekintetében) az EU minden tagállamában növekedésre számít a Bizottság. Az euróövezeti reál GDP az elmúlt 15 negyedév mindegyikében nőtt, a foglalkoztatás ütemesen bővül, a munkanélküliség pedig csökken, bár még mindig meghaladja a válságot megelőző szintet. Továbbra is a magánfogyasztás a fellendülés motorja, mivel a beruházások emelkedése visszafogott maradt.

 

A kilátásokat azonban a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi, és jóllehet mind a felfelé, mind a lefelé irányuló kockázatok megszaporodtak, összességében továbbra is a lefelé mutató kockázatok erősebbek. Rövid távon az USA-beli esetleges költségvetési stimulus a jelenleg vártnál jelentősebb hatással lehet a növekedésre. Középtávon a növekedési előrejelzéssel kapcsolatos kockázatok a közelmúltbeli válság hagyatékából, a Brexitből, a világkereskedelem esetleges zavaraiból, az USA a vártnál esetlegesen gyorsabb monetáris szigorításából és ennek a feltörekvő gazdaságokra gyakorolt negatív hatásából, és a magas szintű és növekvő kínai hitelállomány potenciális következményeiből erednek.

 

Magyarországon a reál GDP növekedése 2016-ban megtorpant, ám az előrejelzés szerint idén és jövőre ismét erősödik. A munkanélküliség várhatóan tovább csökken, az infláció pedig a Magyar Nemzeti Bank célértékéhez igazodva növekszik. Az ország költségvetési irányvonala várhatóan lazább lesz. További Magyarországra vonatkozó adatok:

/hungary/file/huhujpg-0_huhu_hu.jpg

EC Forecast

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk (angolul)