Navigációs útvonal

Oldalválasztás

Migráció: az EU-török együttműködés további lépései; jelentés az Unión belüli áthelyezésről és az EU határain kívülről történő áttelepítésről

Az Európai Bizottság előkészítette hozzájárulását az Európai Tanács március 17-ei üléséhez, valamint az uniós állam- és kormányfők és Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök másnapi találkozójához. Egyúttal jelentést tett közzé az ideiglenes szükséghelyzeti áthelyezési mechanizmusok és az európai áttelepítési program végrehajtásáról.

 

Az Európai Bizottság előkészítette hozzájárulását az Európai Tanács március 17-ei üléséhez, valamint az uniós állam- és kormányfők és Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök másnapi találkozójához. A testület közleménytpdf fogadott el, melyben vázolja az EU–Törökország migrációs együttműködés következő operatív lépéseit, részletezve a március 7-i elvi megállapodás tényleges végrehajtásához szükséges jogi, operatív és pénzügyi kérdéseket. A Törökországgal folytatott együttműködés hat alapelven nyugszik; ezek a következőek: jogi biztosíték a Törökországból a görög szigetekre újonnan átkelő összes irreguláris migráns és menedékkérő visszaküldésére; szíriai menekültek egyéni alapon való áttelepítése az EU területére; a vízumliberalizációs menetrend végrehajtásának felgyorsítása; a törökországi menekülteket támogató eszköz révén folyósított támogatások felgyorsítása, a csatlakozási tárgyalások felgyorsítása, valamint a humanitárius körülmények javítása Szírián belül.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható

A Bizottság egyúttal ma jelentéstpdf is tett az ideiglenes szükséghelyzeti áthelyezési mechanizmusok és az európai áttelepítési program végrehajtásáról. A jelentés összefoglalja a kihívásokat és az említett rendszerek végrehajtásának javítására irányuló javaslatokat tesz. A Bizottság 2015-ben határozottan fellépett annak érdekében, hogy segítse az EU-tagállamokat és a szomszédos országokat sújtó menekültügyi válság kezelését. Az európai migrációs politika történetében először a Bizottság 160 000 egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy áttelepítésére tett javaslatot a kivételesen nagy nyomás alatt álló tagállamokból az Európai Unió más tagállamaiba. A globális migrációs válság átfogó kezelése és az ugyanilyen súlyosan érintett harmadik országokkal való szolidaritás szellemében a Bizottság ezzel egyidejűleg ajánlást terjesztett elő egy, 20 000 egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára létrehozott uniós áttelepítési programról.pdf


A biztosi testület ezen felül megvitatta, milyen hosszú távú intézkedések szükségesek ahhoz, hogy hatékonyabban el lehessen dönteni, melyik tagállam felelős a benyújtott menedékjogi kérelmek elbírálásáért (dublini rendszer). A mai irányadó vitát követően a Bizottság április 6-án terjeszti elő stratégiai álláspontját a lehetséges reformalternatívákról.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Maradjunk kapcsolatban

Európa Pont

Európa Pont

Az Európai Unió közösségi tere Budapesten.

Tovább

 
 

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Igen Nem