Navigációs útvonal

Oldalválasztás

Az EU pénzügyi érdekeinek védelme: az Európai Bizottság, a Transparency International és Magyarország együttesen lépnek fel

Ma rendezik Budapesten azt a szemináriumot, melynek témája az európai strukturális és beruházási alapok (ESB-alapok) hatékonyabb és átláthatóbb felhasználása. A rendezvényt az Európai Bizottság, a magyar hatóságok és a Transparency International Magyarország közös szervezésében bonyolítják. A szemináriumon szó lesz azokról az eszközökről és konkrét intézkedésekről, melyek révén az alapok összefüggésében hatékonyabban megelőzhető a csalás és a korrupció kockázata, másrészt biztosítható, hogy a beruházások kulcsfontosságú ágazatokban járuljanak hozzá a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

 

Magyarország a 2014–2020-as időszakban mintegy 21,9 milliárd eurót hívhat le, így legfőbb érdeke a források hatékony felhasználása. A lehető legnagyobb hatás kifejtése érdekében a finanszírozás feltétele a fokozott eredményközpontúság, valamint a jobb irányítás és gazdálkodás. A 2014–2020 közötti időszakra szóló kohéziós politika új elemként kifejezetten előírja, hogy a tagállami hatóságok arányos csalás elleni intézkedéseket vezessenek be, melyek segítségével feltárják és kezelik a potenciális kockázatokat.

Walter Deffaa, a Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának főigazgatója a következőképpen nyilatkozott: „Az uniós források kulcsfontosságúak a magyarországi közberuházások társfinanszírozásához. A magyar polgároknak és az Unió adófizetőinek egyaránt az az érdeke, hogy e ráfordításokat a lehető leghatékonyabban állítsák a munkahelyteremtés és a növekedés szolgálatába, és ne tűnjenek el ilyen-olyan zsebekben. Ez indokolja, hogy a megfelelő végrehajtást elősegítve együttműködünk a magyar hatóságokkal, ami egyúttal biztosítja a beruházások védelmét és a ráfordítások hatékonyságát. A korrupció révén kieső összegek végeredményben a régiók növekedési és munkahelyteremtési lehetőségeitől vonnak el forrásokat. A Bizottság minden tőle telhető segítséget megad az uniós pénzeszközök eredményes felhasználásának megvalósításához.” 

Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatója hangsúlyozta: „E gazdasági megszorítások jellemezte időszakban még lényegesebb, hogy az előirányzott uniós finanszírozást ténylegesen a szándékolt célnak megfelelően használják fel. Arra ösztönözzük magyarországi partnereinket, hogy a csalások megelőzése végett hozzanak megfelelő intézkedéseket, gondoskodva arról, hogy az adófizetők pénzét az utolsó fillérig helyesen használják fel.”

Csepreghy Nándor államtitkár, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese kiemelte a magyar kormány elkötelezettségét a korrupció és csalás elleni küzdelemben és felvázolta az ennek érdekében hozott intézkedéseket, példaként felhozva a megszigorított közbeszerzési szabályozást.
 
Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a következőket mondta: „Az uniós források jelentik a magyarországi gazdasági növekedés motorját, nélkülük az ország gazdasági teljesítménye lényegesen gyengébb lenne. Kiemelten fontos, hogy ez az idei hazai GDP több mint 6%-ára tehető óriási összeg a társadalom egésze számára előnyt jelentsen. A korrupció visszaszorítására irányuló erőfeszítéseknek az egyes gazdasági szereplőkkel való indokolatlan, kivételezett elbánás megelőzésére kellene összpontosítaniuk.”

A mai budapesti szeminárium az Európai Bizottság rendezvénysorozatának egyik eseménye. A szemináriumok révén a Bizottság támogatást kíván biztosítani az uniós tagállamoknak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az ESB-alapok nyújtotta lehetőségekből. A rendezvény amellett, hogy hozzájárul az ESB-alapok fokozott magyarországi hozzáadott értékéhez, kiváló alkalmat teremt arra, hogy az uniós intézmények, a magyar hatóságok és a hazai civil szféra képviselői tapasztalatot cseréljenek, és áttekintsék a jó közigazgatás érvényre juttatása terén bevált gyakorlatokat.

 További információk

 

 

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Maradjunk kapcsolatban

Európa Pont

Európa Pont

Az Európai Unió közösségi tere Budapesten.

Tovább

 
 

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Igen Nem