Navigációs útvonal

Oldalválasztás

Közel 52 millió euró a hazai halgazdálkodásnak

Közel 52 millió euró a hazai halgazdálkodásnak

Az Európai Bizottság 51,8 millió eurós beruházási csomagot fogadott el, melyet a 2014–2020-as időszakban a magyarországi halászati és akvakultúra-ágazatra fordítanak.

 

A csomag 39,1 millió euró   uniós beruházást foglal magában. Az Európai Tengerügyi és Halászati Alaphoz tartozó operatív program hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország végrehajtsa az Európai Unió megreformált közös halászati politikáját.

Az operatív program jóváhagyása alkalmából Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy a program a fenntartható növekedéshez is hozzá fog járulni: „Ez a Magyarországnak juttatott beruházási csomag olyan jelentős uniós hozzájárulás, mely a magyar haltenyésztőknek és a magyar halfeldolgozó ágazatnak egyaránt előnyére válik. A forrásokat a fenntarthatóság figyelembevételével az akvakultúra-ágazat továbbfejlesztésére és a halfogyasztás előmozdítására fordítják.”

Magyarországnak, mint tengerparttal nem rendelkező országnak, a program egyik fő célkitűzése a fenntartható haltenyésztés erőforrás-hatékony és versenyképes akvakultúra révén történő fokozása, és ezzel párhuzamosan a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentése. A program egyúttal a magas hozzáadott értéket képviselő haltermékek előállítását is célozza, és támogatást nyújt a halfogyasztás fokozására irányuló intézkedéseknek is. A forrásokat emellett a halászati ellenőrzés és az adatgyűjtés hatékonyabb irányítására is felhasználják.

Háttér-információk:

az operatív program teljes programozási időszakra vonatkozó költségvetése:  51 826 896 euró

uniós hozzájárulás összesen:  39 096 293 euró

Az operatív program prioritásai:

  • a környezeti szempontból fenntartható, erőforrás-hatékony, innovatív, versenyképes és tudásalapú akvakultúra előmozdítása: 25,8 millió euró
  • a környezeti szempontból fenntartható, erőforrás-hatékony, innovatív, versenyképes és tudásalapú halászat előmozdítása: 2,5 millió euró
  • a marketing és a feldolgozás fellendítése: 8,0 millió euró
  • a közös halászati politika végrehajtásának elősegítése: 2,5 millió euró
  • technikai segítség: 0,4 millió euró

További információk

Magyar Halgazdálkodási Operatív Programpdf (angolul)

 

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Maradjunk kapcsolatban

Európa Pont

Európa Pont

Az Európai Unió közösségi tere Budapesten.

Tovább

 
 

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Igen Nem