Εμβολιασμός

Endocrine disruptors

Biocides

Πολιτική

Ο εμβολιασμός, ο οποίος προφυλάσσει τα άτομα από ασθένειες που προκαλούν ιοί ή βακτήρια, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον αποδοτικά από άποψη κόστους υφιστάμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Χάρη σε εμβολιασμούς ευρείας κλίμακας εξαλείφθηκαν από την Ευρώπη η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα.

Εθνικό επίπεδο

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συνιστούν εμβολιασμούς για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών που συχνά απειλούν τη ζωή. Ωστόσο, ορισμένα εμβόλια εξακολουθούν να μην εκτιμώνται και να μη χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε.

Επίπεδο ΕΕ

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τους συντελεστές εμβολιασμού κατά ασθενειών οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στα εξής:

  • διευκολύνει την καθιέρωση εμβολίων κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας 
  • προωθεί τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης για τα πρόσωπα που κινδυνεύουν να ασθενήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από γρίπη ("ομάδες κινδύνου"). Η σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2009, ζητεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν ότι μέχρι τη χειμερινή περίοδο 2014/2015 θα εμβολιάζεται κάθε χρόνο το 75% των ομάδων κινδύνου κατά της εποχικής γρίπης.
  • ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίζουν ότι όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά θα λαμβάνουν τα κύρια παιδικά εμβόλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησε επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν στρατηγική εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης H1N1  (γνωστής και ως "γρίπης των χοίρων")