Politika

Nič lažjega kot nehati kaditi: jaz že vem, saj sem nehal že kakih tisočkrat.‟ Mark Twain

V EU je kajenje največji dejavnik tveganja za zdravje, ki se mu je mogoče izogniti. Je najpomembnejši vzrok prezgodnjih smrti v Evropski uniji. Zaradi kajenja vsako leto umre skoraj 700 000 ljudi, približno 50 % kadilcev umre prezgodaj (v povprečju približno 14 let prej).

Za kadilce je značilno tudi višje število let slabega zdravja kot za nekadilce. Številne vrste raka, srčno-žilne bolezni in bolezni dihal so povezane s kajenjem, ki tako povzroča več zdravstvenih težav kot alkohol, droge, visok krvni tlak, prekomerna teža in visoka raven holesterola.

Kljub precejšnjemu napredku v boju proti kajenju je število kadilcev v EU še vedno visoko: kadi kar 28 % vseh prebivalcev in 29 % mladih v starosti 15–24 let.

Prednostne naloge politik

Evropska unija in države članice so se lotile težave z različnimi ukrepi obvladovanja kajenja, bodisi s predpisi bodisi s priporočili in informativnimi kampanjami.

Med ukrepi so:

Z javnozdravstvenega vidika so ukrepi namenjeni zaščiti prebivalcev pred škodljivimi posledicami kajenja in drugih oblik uživanja tobaka, tudi pred pasivnim kajenjem. Predvsem pa naj bi kadilcem pomagali opustiti kajenje oziroma prebivalce odvrnili od začetnih poskusov. Velike pozornosti so deležni mladi kadilci, saj tobak človeka zasvoji: 94 % kadilcev začne kaditi pred svojim 25 letom.

Tobačni izdelki

Glede na obsežno čezmejno trgovanje s tobačnimi izdelki in različne nacionalne predpise na tem področju so nujna vseevropska pravila. Takšna pravila zagotavljajo potrošnikom enako zaščito v vsej EU. Novo direktivo o tobačnih izdelkih Seznam prevodov predhodne povezave български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv) , ki ureja izdelavo, predstavitev in prodajo tobaka ter podobnih izdelkov, so podpisali 3. aprila 2014.

Mednarodni ukrepi

EU si v sodelovanju z mednarodnimi partnerji Seznam prevodov predhodne povezave български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv) prizadeva omejiti uporabo tobaka tudi v svetu. Države EU in Evropska komisija so aktivne partnerke okvirne konvencije za nadzor nad tobakom Svetovne zdravstvene organizacije, zakonsko zavezujoče mednarodne pogodbe, ki naj bi pripomogla k zmanjševanju zdravstvenih in ekonomskih posledic kajenja.