Egyéb uniós tevékenységek

A dohányzás ellen nem csak a népegészségügyi szakpolitikák által kínált eszközökkel lehet fellépni:

  • A dohánytermékekre kivetett magas adók rendkívül hatékonyan szorítják vissza a dohányzást, különösen a fiatalok körében. A dohánygyártmányra kivetett jövedéki adókról szóló 2010/12/EU irányelv népegészségügyi megfontolások alapján módosította ezen adók szerkezetét és kulcsait.
  • Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kivizsgálja az illegális dohánykereskedelemmel kapcsolatos ügyeket. Az illegális tevékenységet folytató kereskedők óriási adóbevételektől fosztják meg az államháztartásokat. Aláássák a tisztességes kereskedők tevékenységét, mivel alacsonyabb árakon értékesítik, ezáltal pedig megfizethetőbbé teszik a dohánytermékeket, ami károsan befolyásolja a lakosság egészségi állapotát. A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény részes felei által folytatott tárgyalások során 2012-ben nemzetközi jegyzőkönyv kidolgozására és elfogadására került sor a dohánytermékek tiltott kereskedelmének témájában. Az új nemzetközi szerződés ratifikálása folyamatban van.
  • A dohánytámogatások a közelmúltig az uniós mezőgazdasági politika fontos, ám sokat vitatott elemét képezték. A lakosság egészsége érdekében az Európai Unió fokozatosan beszüntette a közvetlen dohánytámogatást.