Екс пушачите са неудържими

лого29 % от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31 % от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца.

Общоевропейската кампания „Екс пушачите са неудържими“ (2011-2013 г.) се стреми да насърчи европейците да се откажат от пушенето.

При нея акцентът вече не се поставя върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от отказването от него, като се подчертават вдъхновяващите постижения на бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите.

Насърчаване на отказването от цигарите

Целева аудитория

пушачи на възраст 25-34 години (28 млн. европейци)

Цел

  • Насърчаване и подпомагане на гражданите да спрат цигарите
  • Повишаване на осведомеността за опасностите от тютюнопушенето
  • Принос към дългосрочната цел на Европейската комисия за Европа без тютюнев дим

Онлайн съветник

В центъра на кампанията „Екс пушачите са неудържими“ е iCoach - дигитална платформа за здравни съвети, помагаща на пушачите да спрат тютюнопушенето със свой собствен ритъм - незабавно или в близко бъдеще.

Пушачите от целия ЕС имат безплатен достъп до iCoach на техния собствен език чрез национални страници във Facebook. iCoach анализира навиците на пушачите и дава ежедневни, индивидуални съвети.

Кампанията включва също така национални публични и свързани с медиите прояви.