A határokon átnyúló dohányipari reklám- és szponzorálási tevékenységek tilalma

A dohánytermékek reklámozása többféle módon növeli e termékek fogyasztását, legfőképpen azzal, hogy bátorítja a gyermekek és fiatal felnőttek rászokását a dohányzásra. Aki már dohányzik, az a reklám hatására még többet fog és még kisebb késztetést érez a leszokásra, az egykori dohányosok pedig könnyen visszaszoknak, hiszen a reklámok olyan környezetet teremtenek, amelyben a dohányzás bevett és elfogadható szokás, és amelyben elsikkadnak az egészségügyi kockázatokra utaló figyelmeztetések.

A dohánytermékek reklámozásáról szóló (2003/33/EK) irányelv az egész EU-ban megtiltotta a dohánytermékek határokon átnyúló reklámozását és a dohányipari cégek szponzori tevékenységét a televízión kívüli egyéb médiában. Ez a tilalom a nyomtatott sajtóra, a rádióra, az internetre és a több tagállamot érintő események – például olimpiai játékok, Forma–1-es versenyek – szponzorálására vonatkozik. Az ilyen rendezvényeken tilos a dohánytermékek ingyenes terjesztése. A tilalom minden olyan reklámozási és szponzorálási tevékenységre kiterjed, amely a dohánytermékek közvetlen vagy közvetett promócióját szolgálja.

A televízióban a határok nélküli televíziózásról szóló 89/552/EGK irányelv nyomán már 1989 óta tilalom vonatkozik a dohánytermékek reklámozására és a gyártók szponzorálási tevékenységére. Ezt az irányelvet felváltotta a 2010 márciusában elfogadott, az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló 2007/65/EK irányelvpdf, amely a fenti tilalom hatályát az audiovizuális kereskedelmi kommunikáció minden formájára, így a termékmegjelenítésre is kiterjesztette.

A Bizottság 2008 májusában közzétette a dohánytermékek reklámozásáról szóló irányelv végrehajtásáról szóló jelentésétpdf(258 KB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

A dohányzás megelőzéséről és a dohányzás elleni küzdelem javítására irányuló kezdeményezésekről szóló 2003/54/EK tanácsi ajánlás a dohánytermékek promóciójának egyéb formáit is bevonja a tilalom hatálya alá. A Tanács tagállamokhoz címzett ajánlásában javasolja, hogy a tilalom terjedjen ki a dohánymárkanevek használatára a nem dohány jellegű termékek és szolgáltatások esetében; a promóciós tárgyak és dohánytermékminták használatára, illetve minden olyan eladásösztönző eszközre és kommunikációra, mint az árkedvezmények, a reklámajándékok, a jutalmak, illetve a promóciós vetélkedőkön vagy játékban való részvételi lehetőségek; a hirdetőtáblák, plakátok és egyéb beltéri vagy kültéri hirdetési technikák alkalmazására (például a dohányárusító automatákon elhelyezett hirdetésekre); a mozikban folytatott hirdetési tevékenységekre és a reklám, a szponzorálás, illetve a dohánytermékek közvetlen vagy közvetett promóciójának minden egyéb formájára.

Nemzetközi szinten a dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 13. cikke a részes felek számára a dohánytermékek reklámozásának, eladásuk ösztönzésének és a szponzorálásnak a betiltásával vagy korlátozásával kapcsolatos kötelezettségeket állapít meg. 2007 júliusában az egyezmény részes feleinek konferenciája egy munkacsoport felállításáról határozott azzal a céllal, hogy az dolgozzon ki átfogó iránymutatás-tervezetet az egyezmény 13. cikkének végrehajtására vonatkozóan, illetve fogalmazzon meg ajánlásokat a határokon átnyúló reklám-, promóciós és szponzorálási tevékenységekről szóló (a fenti iránymutatást kiegészítő) jegyzőkönyv lényegi elemeivel kapcsolatban.


Jogsértési ügyekről kiadott sajtóközlemények

arrowA Bizottság eljárást indít a dohányipari szponzorálás tilalmát megszegő tagállamokkal szemben
arrowDohánytermékek reklámozása: az Európai Bizottság eljárást indít a szabályokat megszegő négy tagállammal szemben
arrowA Bizottság az Európai Bíróság elé idézi Németországot a dohányipari reklámok ügyében
arrowDohánytermékek reklámozása: az Európai Bizottság eljárást indít a szabályokat megszegő két uniós tagállammal szemben


C-380/03 sz. ügy - Német Szövetségi Köztársaság kontra Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (Megsemmisítés iránti kereset – Jogszabályok közelítése – 2003/33/EK irányelv – Dohánytermékekkel kapcsolatos reklám- és szponzorálási tevékenység – 3. és 4. cikk megsemmisítése – Jogalap megválasztása – Az arányosság elve)

arrowAz ítélet összefoglalása


A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény

arrowa dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény