Egészségügyi stratégia

Szakpolitika

Az EU egészségügyi stratégiája („Együtt az egészségért”) hozzájárul az Európa 2020 stratégia egészének hatékony végrehajtásához.

Az Európa 2020 stratégia azt hivatott elérni, hogy az EU olyan intelligens, fenntartható és inkluzív gazdasággá váljon, amely előmozdítja a növekedést – ennek egyik előfeltétele pedig a lakosság jó egészsége.

Beruházás az egészségbe

Az egészség már önmagában is érték, emellett pedig a gazdasági jólét előfeltétele is. Az egészségre eredményesen fordított kiadások előmozdíthatják a növekedést.

Európának intelligensen kell beruháznia az egészségbe:

  • Az egészségügyi rendszerekre fordított kiadásokat nem kell feltétlenül megsokszorozni, de intelligensebben kell azokat felhasználni.
  • Be kell ruházni az emberek egészségébe, különösen az egészségvédelmi programokon keresztül.
  • Az egyenlőtlenségek csökkentése és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem jegyében be kell ruházni az egészségbiztosításba.

Beruházás az egészségbe – A Bizottság a munkadokumentumot a növekedést és a kohéziót elősegítő szociális beruházási csomag részeként 2013 februárjában tette közzé.

Az EU egészségügyi stratégiája – a legfontosabb adatok 

Együtt az egészségért

Az Együtt az egészségért  elnevezésű, 2007-ben elfogadott uniós stratégia:

  • hozzájárul a tagállamok előtt álló kihívások megoldásához azáltal, hogy megerősíti az uniós együttműködést és koordinációt
  • az Európai Unió működéséről szóló szerződés 168. cikkével összhangban kiegészíti a tagállami egészségügyi politikákat

Az Európai Bizottság 2011-ben felmérést végzett, melynek során kiderült, hogy a stratégia referenciaként szolgál a tagállami és uniós szinten hozott intézkedésekhez, illetve hogy a 2007-ben megfogalmazott elvek és célkitűzések az Európa 2020 keretében a következő évtizedben is érvényesek maradnak.

Az EU egészségügyi stratégiája (2008–2013) – félidős értékelés