HIV/SIDA

În 2012, s-au raportat peste 131 000 de noi cazuri de infectare cu HIV în Europa și în Asia Centrală, iar în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, 29 000. Deși infecțiile cu virusul imunodeficienței umane (HIV) pot fi tratate, ele nu pot fi vindecate definitiv sau prevenite prin vaccinare. De aceea, politica europeană este axată pe măsuri de prevenire și de sprijin pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA.

UE consolidează cooperarea dintre autoritățile naționale, societatea civilă și părțile interesate din toată Europa.

Politica în materie de HIV/SIDA

Comunicarea Comisiei privind combaterea HIV/SIDA în UE și în țările învecinate (2009) identifică politicile care ar permite reducerea numărului de infectări și ameliorarea calității vieții persoanelor infectate cu HIV/SIDA.

Parteneriatul „AIDS Action Europe” a tradus Comunicarea în limba rusă și a publicat-o pe site-ul său.

Măsurile inițiate de UE sprijină autoritățile și părțile interesate din statele membre și din țările învecinate, cu scopul:

  • de a îmbunătăți accesul la prevenire, tratament, îngrijiri și sprijin
  • de a ajuta imigranții din țările cu o prevalență ridicată a HIV
  • să amelioreze politicile care vizează grupurile cele mai expuse riscului de infectare.

Pentru a clarifica modalitățile prin care instituțiile europene, societatea civilă, organizațiile internaționale și părțile interesate pot atinge aceste obiective, UE a elaborat planul de acțiune pentru perioada 2014-2016 Traducerile linkului anterior English (en) , care vine în continuarea planului de acțiune pentru perioada 2009-2013 Traducerile linkului anterior English (en) .

Programul în domeniul sănătății

Punerea în aplicare a politicii în materie de HIV/SIDA este finanțată prin intermediul programului UE în domeniul sănătății Traducerile linkului anterior български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) . Puteți consulta lista proiectelor privind HIV/SIDA finanțate începând din 2003 Traducerile linkului anterior български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) pe site-ul Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (CHAFEA).

Supravegherea

Raportul de supraveghere a evoluției HIV/SIDA în Europa (2012) Traducerile linkului anterior English (en) este rezultatul acțiunilor de monitorizare ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și ale OMS Europa. ECDC și Comisia cooperează, de asemenea, în cadrul unor proiecte specifice de monitorizare (de exemplu, implementarea declarației de la Dublin privind combaterea HIV/SIDA în UE și Asia Centrală).

Cooperare

Comisia a înființat două organisme care sprijină aplicarea politicilor și consolidează cooperarea dintre guverne, societatea civilă și organizațiile internaționale:

Ambele organisme se reunesc de două ori pe an.