HIV/AIDS

2012-ben Európában és Közép-Ázsiában 131 ezernél is több új HIV-fertőzést regisztráltak – ebből összesen 29 ezer esetet az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén. Az emberi immunhiányt okozó vírusos HIV-fertőzés hatékony kezelésére ugyan már van mód, de ellenszer vagy preventív vakcina továbbra sem áll rendelkezésre. Az Európai Unió ezért szakpolitikájának kialakítása során elsősorban a megelőzésre, illetve a HIV-vel/AIDS-szel élő emberek támogatására összpontosít.

Az Európai Unió az együttműködés erősítésével segíti a tagállami hatóságokat, a civil társadalmat és az érdekelt feleket.

A HIV-vel/AIDS-szel kapcsolatos szakpolitika

A szakpolitika irányát ezen a területen A HIV/AIDS elleni küzdelem az Európai Unióban és a szomszédos országokban című, 2009-ben kiadott bizottsági közlemény határozta meg, felvázolva azokat a szakpolitikai lépéseket, amelyek hozzájárulhatnak az új fertőzések számának csökkentéséhez és a HIV-vel/AIDS-szel élők életminőségének javításához.

A közleményt az AIDS Action Europe elnevezésű szervezet orosz nyelvre is lefordította; az orosz nyelvű változat weboldalukon megtalálható.

Az uniós szakpolitikai lépések egyebek mellett az EU tagországaiban és a szomszédos országokban működő hatóságok és érdekelt felek alábbi tevékenységeinek szakpolitikai támogatására terjednek ki:

  • a megelőzéshez, kezeléshez, ellátáshoz és támogatáshoz való hozzáférés javítása,
  • a HIV-fertőzések gyakori előfordulásával küzdő országokból érkező bevándorlók elérése,
  • a népesség leginkább veszélyeztetett csoportjait célzó politikák javítása.

A megvalósítás érdekében több cselekvési terv is készült: a mostani 2014–2016-os cselekvési terv Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) a 2009–2013-as időszakra szóló előző terv Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) lépéseit viszi tovább, ismertetve, hogy az Európai Unió, a civil társadalom, a nemzetközi szervezetek és az érdekelt felek milyen konkrét lépésekkel érhetik el a kitűzött célokat.

Egészségügyi program

A HIV-vel/AIDS-szel kapcsolatos szakpolitika végrehajtásának finanszírozási forrását az Európai Unió egészségügyi programja Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) adja. A Fogyasztó-, Egészség- és Élelmiszerügyi Végrehajtó Ügynökség (CHAFEA) átfogó jegyzéket vezet a 2003 óta támogatott HIV/AIDS-projektekről Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Járványügyi felügyelet

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája járványügyi megfigyeléseit a 2012-es európai HIV/AIDS-felügyeleti jelentésben Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) összegezte. Az ECDC és a Bizottság speciális felügyeleti projektekben, így többek között az Európai Unióban és Közép-Ázsiában a HIV/AIDS ellen folytatott küzdelemről szóló dublini nyilatkozat végrehajtásában is partnerként működik együtt.

Együttműködés

A Bizottság két testületet hozott létre a szakpolitikák végrehajtásának elősegítése, valamint a részt vevő országok, a civil társadalom és a nemzetközi szervezetek közötti együttműködés erősítése érdekében:

  • a HIV/AIDS szakértői csoportot Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) , amely az Európai Unió tagállamainak és a szomszédos országok képviselőinek az információcserét és a szorosabb együttműködést biztosító fóruma, és
  • a HIV/AIDS Civil Társadalmi Fórumot Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) , amely jelentős európai hálózatokat és civil szervezeteket gyűjt egybe, és amely tanácsaival segíti a szakértői csoport munkáját a politikák kialakításában és végrehajtásában.

Mindkét testület évente kétszer ülésezik.