Szakpolitika

A szűrővizsgálat célja, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikben valószínűsíthetően egy adott betegség kifejlődhet - a módszert széles körben alkalmazzák például rákszűréskor és prenatális vizsgálatok alkalmával.

A genetika szintén meghatározó tényező egészségünk szempontjából. A jövőben a genomika egyre fontosabb szerepet fog játszani, mivel majdnem mindegyik betegségnek van alapvető és/vagy szerzett genomikai összetevője.

Rákszűrés

A Bizottság támogatja az emlőrák, a méhnyakrák és a bélrák kimutatására szolgáló uniós rákszűrési programok Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) fejlesztését.

Prenatális szűrővizsgálat

A prenatális szűrővizsgálatokat Európa különböző országaiban eltérő módon végzik (lásd: európai perinatális egészségügyi jelentéspdf).

Egy tervezett projekt keretében megvizsgálják az Európai Unióban alkalmazott különféle, ritka rendellenességek megtalálását célzó újszülöttkori szűrési gyakorlatokat.

Egészségügyi célú genomika

Az Európai Unió egészségügyi stratégiája foglalkozik az egészségügyi genomika jövőjével Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) is, mivel az olyan területeket is érint, amelyek a genom alapú ismeretek és technológiák integrációját követelik meg.