Политика

Скринингът има за цел да определи дали даден човек е генетично предразположен към определена болест. Употребата му е широко разпространена за превенция на ракови заболявания, по време на пренаталния период и за новородени.

Генетиката определя и здравето. В бъдеще геномиката ще става все по-важна, тъй като сред причините за почти всяка болест са и конститутивни и/или придобити генетични компоненти.

Онкологичен скрининг

Комисията подпомага развитието на програми за онкологичен скрининг в ЕС Избор на превод за предходната връзка English (en) за рак на гърдата, маточната шийка и дебелото черво.

Пренатален скрининг

Политиките за пренатален скрининг се различават в различните държави в Европа (вижте Европейски доклад за перинатално здравеpdf).

Планиран е проект за оценка на различните практики в ЕС за скрининг на новородени за редки заболявания.

Геномика за целите на общественото здраве

Здравната стратегия на ЕС засяга бъдещето на геномиката за целите на общественото здраве Избор на превод за предходната връзка čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , тъй като се отнася до важни сфери, които изискват включването на генни познания и технологии.