Egészségügyi célú genomika (PHG)

Az egészségügyi célú genomika a genom alapú ismeretek hatékony és felelős átültetése a közegészségügyi politikába és az egészségügyi szolgáltatásokba..

Mivel az egészségügy valamennyi uniós szakpolitika részévé vált, szilárd tudományos alapra van szükség; a 2007-es EU egészségügyi stratégia Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) pedig előírja a genom alapú ismeretek és technológiák bizonyos területeken való integrációját.

Egészségügyi célú genomika európai hálózata (PHGEN)

A hálózat célja az európai közegészségügyi politika PHG-ból eredő vagy azzal kapcsolatos területeinek, problémáinak, hatásainak és igényeinek meghatározása.

Bár a legtöbb betegség esetében az öröklött hajlam közös kockázati allélok alapján történő vizsgálatáról még korai lenne beszélni, a helyzet 2-3 éven belül jelentősen megváltozhat.

Megfelelő iránymutatásokra van szükség, amelyek alapján az orvosok tanácsot adhatnak a páciensnek a tekintetben, hogy az ilyen genetikai vizsgálatok esetében miként kell értelmezni az egyre megbízhatóbbá váló eredményeket, és azok alapján mikor kell cselekedni.

A PHGEN uniós iránymutatásokat dolgoz ki a PHG-ra vonatkozó információk és technológiák minőségbiztosításáról és biztosításáról/használatáról.

  • PHGEN – 2. projekt (EU iránymutatás)
  • PHGEN –1. projekt jogszabályokról, etikai meggondolásokról, oktatásról, egészségügyi szolgáltatásokról, genomikai technológiák értékeléséről és az érdekelt felek részvételéről

Egészségünk szempontjából meghatározó genomikai tényezők

Csaknem minden betegségnek van alapvető és/vagy szerzett genetikai alkotóeleme. Sok mindennapos betegségről szerezhetünk alaposabb ismereteket, ha sikerül meghatároznunk

  • azokat a genomikai mintákat, amelyek a betegségekre való hajlamunkat befolyásolják
  • azokat a szerzettszomatikus genomikai mutációkat amelyek egy meghatározott betegséget okozhatnak és kialakítják annak klinikai fenotípusát, például rák formájában

Az így szerzett információk felhasználhatók betegségek diagnosztizálásához és új kezelési eljárások kifejlesztéséhez vagy specifikusabb gyógyerkészítmények meghatározásához.

Mivel azonban az egyes betegségekhez kapcsolható új genomikai minták vizsgálatának előnyeit és kockázatait meghatározó vizsgálatok felelősséggel történő értékeléséhez időre van szükség, fáziskülönbség van az újonnan felfedezett közegészségügyet érintő genomikai markerek publikálása és azok lehetséges végrehajtása között a közegészségügyi gyakorlatban.

Genomikai vizsgálat - magánélet tiszteletben tartása

A genomikai vizsgálat információt szolgáltataz egyén betegségre való hajlamáról és az egyes betegségekkel szembeni védekezésre alkalmas genomikai mintákról. A jövőben ez lehet a személyre szabott megelőzés és orvosi kezelés, valamint gyógyítás alapja.

Ezen információk azonban felvetnek bizonyos etikai, társadalmi és jogi aggályokat - amennyiben ezek az információk kijutnak az orvosi titoktartással védett körből, például az élet és betegségbiztosítás területére.

A modern genomika fejlődését a modern molekuláris orvosi kutatásokat, beleértve a biomedikális és egészségügyi kutatásokat is, a továbbiakban is uniós szinten ellenőrzik.