
Scientific Committee on Health and Environmental Risks (SCHER) 

 

Request for an opinion on chromium VI in toys 

 

1. Background  

The Toy Safety Directive1 establishes migration limits for 19 elements in toys or components of toys, 
depending on the toy material used. The migration limits may not be exceeded. However, they do 
not apply if the toy or the components of the toy clearly exclude any hazard due to sucking, licking, 
swallowing or prolonged contact with the skin when used as intended or in a foreseeable way, 
bearing in mind the behaviour of children. 

The migration limits are based on a 2008 RIVM report2 and opinions of the Scientific Committee. In 
the 2010 SCHER opinion on the evaluation of migration limits for chemical elements in toys3, SCHER 
supports the RIVM approach as a starting point for risk assessment of chemical elements in toys, 
namely that the basis for all approaches presented in the report is the tolerable daily intake (TDI) as a 
health-based limit value. In accordance with an earlier CSTEE opinion4 SCHER also recommended the 
amount allocated to exposure from toys to be limited to a maximum of 10%.  

In section 2.3.5 of the 2008 RIVM report it is stated that the TDI value for chromium VI “only takes 
into account non-carcinogenic effects by hexavalent chromium; for the carcinogenic effect by 
hexavalent chromium a highly uncertain Virtually Safe Dose of 0.0053 μg/kg bw/day has been 
proposed by OEHHA (1999). A new drinking-water cancer bioassay with hexavalent chromium is 
being conducted within the US-NTP” (Note "a" to Table 2-2 ).   

Based on recent findings of the US-NTP5, a level of 0.02 ppb in drinking water was proposed by 
OEHHA6 in December 20107. A final technical support document for the Public Health Goal for 
hexavalent chromium in drinking water was published in July 20118. 

2. Terms of reference  

Taking this new information into consideration, SCHER is asked: 
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• to review the available scientific data and conclusions drawn for chromium VI in the light of 
the OEHHA technical support document for the Public Health Goal for hexavalent chromium 
in drinking water, of July 2011; 

• to consider whether the migration limits for chromium VI in point 13 of section III of Annex II 
of the Toy Safety Directive 2009/48/EC are still appropriate to ensure the safety of toys; 

• to propose, if the current limits are no longer appropriate, new limits, clearly indicating the 
data on which they would be based. 


