Szakpolitikai háttér

Az uniós alapító szerződés előírja, hogy az EU valamennyi szakpolitikai tevékenysége során biztosítsa az emberek egészségének védelmét, és hogy az uniós országokkal együttműködve javítsa a közegészségügy helyzetét, csökkentse a megbetegedések számát, valamint szüntesse meg a testi és szellemi egészséget fenyegető veszélyforrásokat.

Az EU egészségügyi stratégiája („Együtt az egészségért”) az Európa 2020 stratégia egészének hatékony végrehajtásához is hozzájárul.  Az Európa 2020 stratégia azt hivatott elérni, hogy az EU olyan intelligens, fenntartható és inkluzív gazdasággá váljon, amely biztosítja, hogy mindenkinek előnye származzon a gazdasági növekedésből – és ehhez szervesen hozzátartozik a lakosság jó egészségi állapota.

A harmadik egészségügyi program (2014–2020)

A program 4 átfogó cél elérését szolgálja. Ezek a következők:

  1. Egészségfejlesztés, betegségmegelőzés, valamint az egészséges életmódnak kedvező környezet előmozdítása azt az elvet alapul véve, hogy az egészségügyi szempontokat valamennyi szakpolitikában érvényesíteni kell.
  2. Az uniós polgárok védelme a határokon átterjedő súlyos egészségügyi veszélyekkel szemben.
  3. Hozzájárulás az innovatív, hatékony és fenntartható egészségügyi rendszerekhez.
  4. Annak elősegítése, hogy minél jobb és biztonságosabb legyen az egészségügyi ellátás EU-szerte.

A harmadik uniós egészségügyi program az Európai Bizottság fő eszköze az uniós egészségügyi stratégia Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) végrehajtására. A program éves munkatervek révén valósul meg, amelyek meghatározzák a prioritást jelentő területeket és a program keretében nyújtott finanszírozás kritériumait. A program teljes költségvetése 449,4 millió euró.

Az egészségügyi programot a Bizottság irányítja a Fogyasztó-, Egészség- és Élelmiszerügyi Végrehajtó Ügynökség (Chafea) segítségével.

Az uniós egészségügyi program (2008–2013)

A korábbi uniós egészségügyi program Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) 2008 és 2013 között nyújtott finanszírozást különféle projektekhez és tevékenységekhez. A program éves célkitűzései megegyeztek az Európa 2020 Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) stratégia célkitűzéseivel: kiemelt cél volt az egészségügybe történő befektetés és az idősödő társadalommal Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) kapcsolatos problémák kezelése.

A Bizottság minden évben munkatervben rögzíti, hogy milyen feltételekkel finanszírozhatók a programból bizonyos intézkedések. A projektek, konferenciák és együttes fellépések finanszírozására, valamint működési támogatások odaítélése céljából a Bizottság ezt követően pályázati felhívásokat tesz közzé az érdekelt felek részére.

A beérkezett pályázatok alapos vizsgálata után a Bizottság kiválasztja a támogatandó projekteket. Ezt követően a Bizottság közzéteszi a honlapján a támogatásról szóló határozatokat.

A program végrehajtásában a Fogyasztó-, Egészség- és Élelmiszerügyi Végrehajtó Ügynökség (Chafea) segíti a Bizottságot.