Risicobeheer

De Commissie werkt nauw samen met de EU-regeringen om ervoor te zorgen dat zij coherent en goed gecoördineerd reageren op internationale bedreigingen van de volksgezondheid.

Overeenkomstig haar initiatief "Bescherming van de gezondheid" eist de Commissie dat regeringen niet alleen besmettelijke ziektes maar alle bedreigingen melden op EU-niveau.

Gezondheidsbeveiligingscomité

Dit orgaan is door de Commissie opgericht om de gezondheidsbeveiliging in de EU te coördineren. Het is opgericht naar aanleiding van de terreuraanslagen in de VS in 2001.

De Commissie heeft inmiddels een solide basis voor paraatheidsacties opgebouwd, door:

  • de EU-regeringen in staat te stellen informatie uit te wisselen en gezondheidscrises te evalueren
  • te functioneren als discussieforum dat de ministers van volksgezondheid adviseert
  • gecoördineerde reacties van EU-regeringen op crises mogelijk te maken  

Gezondheidsbeveiligingscomité - prioriteiten en voorbeelden van activiteiten  Bekijk deze link in een andere taal English (en)

Het comité bestaat uit vertegenwoordigers van alle nationale overheden, het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten en andere relevante diensten en agentschappen van de Commissie (zoals het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMEA)).

Besluit nr. 1082/2013/EU over ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheidpdf(808 KB) Bekijk deze link in een andere taal български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) geeft het Gezondheidsbeveiligingscomité een solide juridische basis voor het coördineren van paraatheid. In crisissituaties is het comité nu in staat om vlug te beslissen over de coördinatie van nationale reacties en over aankondigingen voor zowel het grote publiek als gezondheidswerkers.