Kockázatkezelés

A Bizottság szorosan együttműködik az uniós tagállamok kormányaival, hogy a határokon átterjedő komoly egészségügyi veszélyekre adott tagállami válaszintézkedések egységesek és megfelelően összehangoltak legyenek.

A Bizottság egészségbiztonsági kezdeményezése többek között előírja, hogy a tagállamoknak valamennyi típusú veszélyt (tehát nem csak a fertőző betegségeket) be kell jelenteniük uniós szinten.

Legutóbb a Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány, valamint a gyermekbénulás-járvány és a közel-keleti légúti koronavírus (MERS) Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) igényelt összehangolt egészségvédelmi intézkedéseket a tagállamok részéről.

Egészségügyi Biztonsági Bizottság

Az Európai Bizottság az Egészségügyi Biztonsági Bizottság segítségével koordinálja Unió-szerte az egészségbiztonsági intézkedéseket. A biztonsági bizottság létrehozására a 2001-es New York-i terrortámadás után került sor.

Az évek során a bizottság szilárd alapot teremtett a készültségi tevékenységekhez azáltal, hogy:

  • lehetővé teszi a tagállami kormányoknak, hogy információkat cseréljenek egymással és felmérjék a közegészségügyi eseményeket;
  • vitafórumi minőségében tanácsokat ad az egészségügyi minisztereknek;
  • elősegíti a tagállami kormányok válságreagálási intézkedéseinek koordinálását. 

Egészségügyi Biztonsági Bizottság – elsődleges feladatok, néhány fontos projekt Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)

A bizottság az egyes tagállami hatóságok, az Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság, valamint a Bizottság egyéb releváns szervezeti egységeinek és ügynökségeinek, pl. az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a képviselőiből áll.

Válaszintézkedések a több tagállamot érintő súlyos egészségügyi veszélyekre

A határokon átterjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló 1082/2013/EU határozatpdf(808 KB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) erős jogosítványokkal ruházza fel az Egészségügyi Biztonsági Bizottságot a készültségi intézkedések koordinálására.

Válság esetén a bizottságnak módjában áll, hogy gyors döntéseket hozzon a nemzeti válaszintézkedések koordinálása, valamint a nyilvánosság és az egészségügyi szakemberek tájékoztatásával kapcsolatos teendők Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) ügyében.