Influenza világjárványra való felkészültség

Amikor egy olyan új influenza vírus jelenik meg, amellyel szemben az emberek nem immunisak, bármikor influenza világjárvány törhet ki. A világjárványok súlyos következményekkel járhatnak és magas szintű felkészültséget igényelnek.

Az influenza világjárványra való felkészültség prioritásként szerepel a fertőző betegségekkel foglalkozó uniós hálózatban Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , amelyen keresztül a Bizottság elősegíti a tagállamokban az influenza világjárvány megelőzésére és ellenőrzésére szolgáló intézkedések hatékonyabb összehangolását.

Készültségi tervek

Egyedi tervek uniós és nemzeti szinten egyaránt rendelkezésre állnak. Az Európai Unió készültségi terve a világjárvány minden egyes szakaszára meghatározza az érintett felek szerepét, valamint az uniós és nemzeti szintű intézkedéseket. A legújabb tudományos eredmények és az újonnan felmerülő problémák beépítése céljából a készültségi tervet folyamatosan felülvizsgálják.

Az egyes országok felkészültségének értékelése

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), együttműködésben a Bizottsággal és a WHO-val, kiértékelte a világjárvánnyal szembeni nemzeti készültségi terveket. További részletekért lásd a technikai jelentéstpdf(2 MB).

A legjobb gyakorlat megosztása

A 27 uniós ország és a WHO európai régiójának 53 tagállama részvételével több konferenciát Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) tartottak a világjárványokkal szembeni készültségi tervek legfontosabb elemeinek meghatározása, a legjobb gyakorlat megosztása, valamint a hiányosságok és a még előttünk álló feladatok azonosítása céljából.

Védőoltások

Csak néhány ország rendelkezik olyan létesítményekkel, amelyek alkalmasak védőoltások készítésére. Így világjárvány esetén igen valószínű, hogy a védőoltások tekintetében hiánnyal kell számolni. Az Egészségbiztonsági Bizottság (HSC) olyan stratégiát Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) fogadott el, amely biztosítja, hogy világjárvány esetén a lehető legrövidebb idő alatt elegendő menyiségű influenza elleni védőoltást lehessen előállítani.

A Bizottság szerepe világjárvány esetén

Influenza világjárvány esetén a Bizottság vezeti az uniós szintű együttműködést a korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszer (EWRS) Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) segítségével, amely előírja a nemzeti hatóságok számára, hogy tájékoztassák egymást a foganatosított vagy tervezett intézkedéseikről. A Bizottság folyamatos kapcsolatban áll a legfontosabb partnereivel, többek között az ECDC-vel, az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA), a WHO-val és a globális egészségbiztonsági kezdeményezéssel (GHSI) Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) .

Amennyiben a WHO egy járványt világjárványnak nyilvánít, a Bizottság egy egyszerűsített és gyorsított eljárás keretében engedélyezheti az influenza pandémia elleni védőoltás forgalomba hozatalát.