Grupuri de populaţie

Politici

Deşi starea de sănătate a europenilor este mai bună ca niciodată, există încă diferenţe mari între diversele grupuri sociale, fiecare confruntându-se cu propriile nevoi şi provocări.

Unul dintre aceste grupuri este format de persoanele în vârstă. Strategia UE în domeniul sănătăţii îşi propune să contribuie la ameliorarea stării de sănătate pe parcursul înaintării în vârstă, promovând stiluri de viaţă sănătoase şi prevenind bolile de-a lungul vieţii. De asemenea, strategia accentuează nevoia de a îmbunătăţi sănătatea tinerilor şi de a lua în considerare diferenţele existente între bărbaţi şi femei în materie de sănătate.

Copii şi tineri

Pentru a-i încuraja pe tineri să adopte stiluri de viaţă sănătoase încă de la o vârstă fragedă, Comisia Europeană ia măsuri  în domenii esenţiale precum alimentaţia şi activitatea fizică, combaterea consumului de alcool şi de tutun, sănătatea mintală, sănătatea sexuală, mediile de viaţă sănătoase, reducerea inegalităţilor din domeniul sănătăţii, combaterea consumului de droguri şi prevenirea rănirilor.

Diferenţele dintre bărbaţi şi femei

Diferenţele de natură biologică afectează în mod diferit sănătatea  femeilor şi a bărbaţilor, iar problemele care se ivesc necesită tratamente diverse.

Chiar şi în cazul bolilor care afectează ambele sexe, rezultatele tratamentelor şi accesul la asistenţă medicală diferă de la o categorie la cealaltă.

Persoanele în vârstă

Până în 2025, peste 20% din europeni vor avea cel puţin 65 de ani. De asemenea, se va produce o creştere rapidă a numărului celor de peste 80 de ani.

Persoanele în vârstă au nevoi speciale în materie de asistenţă medicală  şi, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, sistemele sanitare trebuie să se adapteze pentru a putea oferi îngrijirile adecvate.