Szakpolitika

Bár az európai állampolgárok minden eddiginél jobb egészségnek örvendenek, továbbra is jelentős különbségek mutathatók ki az egyes csoportok között, amelyek mindegyikét sajátos kihívások és szükségletek jellemzik.

Az egyik ilyen csoportot az idős emberek alkotják. Az EU egészségügyi stratégiája az egészséges életmód népszerűsítését és az embert élete során veszélyeztető betegségek megelőzését célzó intézkedéseken keresztül igyekszik biztosítani az idősödő emberek jó egészségi állapotát. A stratégia kiemeli a nemek szerinti eltérő sajátosságok figyelembe vételének fontosságát és a fiatalok egészségének javítását is.

Gyermekek és fiatalalok

Annak érdekében, hogy a fiatalok már életük korai szakaszától kezdve egészséges életmódot folytassanak, az Európai Bizottság lépéseket tesz Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) a legfontosabb tényezők, köztük a táplálkozás és testmozgás, az alkohol, mentális egészség, a dohányzás, a szexuális egészség, az egészséges környezetek, az egészségügyben mutatkozó egyenlőtlenségek, a kábítószerfogyasztás és a sérülések megelőzése terén.

Nemekkel kapcsolatos kérdések

A férfiak és nők közötti biológiai különbségek eltérő módon befolyásolhatják egészségüket Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , amely problémák eltérő kezeléseket igényelnek.

Még a mindkét nemet egyformán érintő megbetegedések és betegségek esetében is, az egészségügyi eredmények és a egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében a férfiak és a nők helyzete különbözik.

Időskorúak

2025-re az európai állampolgárok több mint 20%-a 65 éves vagy annál idősebb lesz, és a 80 év felettiek száma is gyors ütemben emelkedik.

Az idősebb embereknek nyilvánvalóan eltérő igényeik vannak az egészségügyi ellátással szemben Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , és népesség elöregedésével párhuzamosan olyan módon kell az egészségügyi rendszereket is kiigazítani, hogy azok megfelelő ellátást biztosítsanak.