Demografske skupine

Razlike med spoloma

Zaradi bioloških in družbenih danosti se ženske in moški razlikujejo tudi po zdravstvenih tveganjih, uspešnosti zdravljenja in dostopu do zdravstvenih storitev.

Življenjska doba žensk je v Evropski uniji daljša kot pri moških (82 let za ženske in 76 let za moške), vendar oba spola lahko pričakujeta približno enako število let dobrega zdravja (63 let za ženske in 61 let za moške).

Zdravstvena strategija EU

Strategija  upošteva razlike v zdravju med spoloma in poudarja odpravo neenakosti v zdravju med različnimi družbenimi skupinami.

Zdravje žensk

Nekatere bolezni (denimo rak dojk, osteoporoza, motnje prehranjevanja) so pogostejše pri ženskah, druge pa prizadenejo samo ženske (denimo endometrioza ali rak materničnega vratu).

Poročilo „Podatki in informacije o zdravju žensk v Evropski uniji“  vsebuje pregled zdravstvenih težav žensk.

Zdravje moških

Moške najpogosteje prizadenejo rak na pljučih, rak na debelem črevesu in danki, ishemične bolezni srca in prometne nesreče – to so tudi najpogostejši vzroki smrti pri moških. Nekatere bolezni (denimo rak na prostati) se razvijejo samo pri moških.

Več o zdravju moških boste našli v poročilu „Stanje zdravja moških v Evropi“ .

Glej tudi daljšo različico poročila  in zgibanko .

Obporodna skrb

Opredelitve obporodnega obdobja so različne, vendar lahko na splošno rečemo, da se začne 20 do 28 tednov po oploditvi jajčeca in konča 1 do 4 tedne po rojstvu otroka. Če imata mati ali novorojenec v tem pomembnem obdobju obporodne zdravstvene težave , je za njihovo reševanje potrebno visoko specializirano znanje.

Glej tudi predrojstveno presejanje.

Reproduktivno zdravje

Reproduktivno zdravje  je pomembno za vse, njegovega pomena pa se zavemo zlasti, če imamo težave z zanositvijo. Vedno več ljudi se za otroka odloči pozneje, zato je treba zagotoviti več informacij o reševanju reproduktivnih težav.