Grupuri de populaţie

Diferenţele dintre bărbaţi şi femei

Din motive de ordin biologic şi social, riscurile în materie de sănătate, dosarele medicale şi accesul la serviciile de asistenţă medicală nu sunt identice în cazul femeilor şi al bărbaţilor.

În Europa, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii (82 de ani faţă de 76), dar numărul anilor petrecuţi în condiţii bune de sănătate tinde să se echilibreze (63 pentru femei, 61 pentru bărbaţi).

Strategia UE în domeniul sănătăţii

Strategia  ţine cont de diferenţele existente între bărbaţi şi femei în materie de sănătate şi accentuează nevoia de a reduce inegalităţile dintre grupurile sociale.

Sănătatea femeilor

Unele boli - cancerul de sân, osteoporoza, tulburările de alimentaţie - sunt mai frecvente în rândul femeilor. Altele - endometrioza, cancerul de col uterin - le afectează exclusiv pe femei.

Raportul intitulat „Date şi informaţii privind sănătatea femeilor în Uniunea Europeană”  oferă o prezentare generală a aspectelor legate de sănătatea femeilor.

Sănătatea bărbaţilor

Cancerul pulmonar şi colorectal, bolile cardiace ischemice şi accidentele de circulaţie fac victime mai ales în rândul bărbaţilor. Unele boli - de exemplu, cancerul de prostată - îi afectează exclusiv pe bărbaţi.

Mai multe informaţii sunt disponibile în raportul intitulat „Starea de sănătate a bărbaţilor din Europa” .

Mai puteţi consulta versiunea extinsă  a raportului şi broşura .

Sănătatea perinatală

Conform definiţiei utilizate, perioada perinatală începe la 20-28 de săptămâni de la fecundarea ovulului şi se încheie la 1-4 săptămâni de la naşterea copilului. Este nevoie de cunoştinţe foarte specializate pentru a trata problemele de sănătate  cu care s-ar putea confrunta mama şi copilul în această perioadă crucială.

Consultaţi şi secţiunea screening prenatal.

Sănătatea reproducerii

Sănătatea reproducerii  este foarte importantă pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru cei care doresc să aibă copii, dar se confruntă cu probleme legate de conceperea acestora. Întrucât femeile au început să dea naştere copiilor la vârste mai înaintate, informaţiile privind problemele de reproducere sunt din ce în ce mai necesare.