Társadalmi csoportok

Endocrine disruptors

Biocides

Nemekkel kapcsolatos kérdések

Biológiai és társadalmi tényezők miatt a nők és a férfiak különböző egészségügyi kockázatokkal és problémákkal szembesülnek, és különbség van köztük abban is, milyen mértékben részesülnek egészségügyi ellátásban.

Európában a nők élettartama (82 év) hosszabb, mint a férfiaké (76 év), de az egészséges életévek száma a két nem tekintetében alig tér el egymástól (63 év a nőknél és 61 a férfiaknál).

Az EU egészségügyi stratégiája

Az EU a stratégiában  az egészségügyi politika nemekkel kapcsolatos vetületét is figyelembe veszi, és kitér arra, hogy mérsékelni kell a társadalmi csoportok közötti egészségügyi különbségeket.

A nők egészsége

Egyes betegségek – például az emlőrák, a csontritkulás, a táplálkozási zavarok – gyakrabban fordulnak elő a nők körében. Olyan betegségek is léteznek, amelyek kizárólag nőket támadnak meg. Ilyen például az endometriózis és a méhnyakrák.

A Data and Information on Women's Health in the European Union  (Adatok és információk az Európai Unióban élő nők egészségi állapotáról) című jelentés átfogó képet ad a nők egészségével kapcsolatos kérdésekről.

A férfiak egészsége

A férfiak nagyobb arányban betegednek meg, illetve halnak meg tüdőrákban, vastagbél- és végbélrákban, valamint iszkémiás szívbetegségekben, mint a nők. Szintén nagyobb a férfiak körében azoknak az aránya, akik közúti balesetben vesztik el életüket. Egyes betegségek kizárólag férfiakat támadnak meg. Ilyen például a prosztatarák.

A férfiak egészségi állapotáról a The State of Men's Health in Europe'  (A férfiak egészségi állapota Európában) című jelentés ad részletesebb tájékoztatást.

Kérjük, tekinse meg a jelentés bővített változatát  és a témával kapcsolatos tájékoztató füzetet  is.

Perinatális egészség

Meghatározástól függően a perinatális időszak a petesejt megtermékenyítése utáni 20–28. héten kezdődik és a csecsemő megszületése utáni 1–4. hétig tart. Különleges szaktudásra van szükség, ha perinatális  egészségi problémák lépnek fel az anyánál vagy a csecsmőnél ebben a sorsdöntő időszakban.

Kérjük, látogasson el a szülés előtti szűrővizsgálatokról szóló weboldalunkra is.

Reproduktív egészség

A reproduktív egészség  mindannyiunk számára fontos, de különösen lényeges azok számára, akik gyermeket szeretnének, és fogamzási problémákkal küszködnek. Mivel egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás ideje, egyre nagyobb szükség van a reproduktív problémákkal kapcsolatos információkra.