Väestöryhmät

Sukupuoleen liittyvät kysymykset

Naisten ja miesten terveyteen liittyvät riskit, terveyshistoriat ja mahdollisuudet käyttää terveyspalveluita eroavat toisistaan biologisista ja sosiaalisista syistä.

Naiset elävät Euroopassa pitempään kuin miehet (naiset 82 ja miehet 76 vuotta), mutta terveiden elinvuosien määrä on sukupuolilla lähes sama (naisilla 63 ja miehillä 61 vuotta).

EU:n terveysstrategia

EU:n terveysstrategiassa  otetaan huomioon terveyspolitiikan sukupuoliulottuvuus, ja siinä painotetaan tarvetta puuttua terveyteen liittyvään epätasa-arvoon eri sosiaaliryhmien välillä.

Naisten terveys

Eräät sairaudet, kuten rintasyöpä, osteoporoosi ja syömishäiriöt, ovat yleisempiä naisilla. On myös sairauksia, joita esiintyy pelkästään naisilla, esimerkiksi endometrioosi ja kohdunkaulan syöpä.

Tietoa naisten terveydestä Euroopan unionissa  -raportissa luodaan yleiskatsaus naisten terveyteen liittyviin kysymyksiin.

Miesten terveys

Miehet sairastuvat ja kuolevat naisia todennäköisemmin keuhkosyöpään, paksu- tai peräsuolen syöpään tai iskeemiseen sydänsairauteen. Myös liikenneonnettomuuksissa kuolee enemmän miehiä kuin naisia. Eräitä sairauksia, kuten eturauhassyöpää, esiintyy pelkästään miehillä.

Lisätietoa miesten terveydestä on Miesten terveys Euroopassa  -raportissa.

Raportista on saatavilla myös laajennettu versio  ja esite .

Perinataalivaiheen terveys

Eri määritelmien mukaan perinataalivaihe alkaa 20–28 viikkoa munasolun hedelmöittymisen jälkeen ja päättyy 1–4 viikkoa lapsen syntymän jälkeen. Perinataalivaiheessa  ilmenevien äidin tai lapsen terveyteen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa tarvitaan erikoisasiantuntemusta.

Katso myös raskaudenaikainen seulonta.

Lisääntymisterveys

Lisääntymisterveys  on kaikille tärkeää. Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Lastensaanti-ikä on siirtynyt myöhemmäksi, minkä vuoksi raskaaksi tulemiseen liittyvistä ongelmista tarvitaan yhä enemmän tietoa.