Πληθυσμιακές ομάδες

Endocrine disruptors

Biocides

Θέματα φύλων

Λόγω βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων, οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους υγείας και έχουν διαφορετικό ιστορικό υγείας και πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Στην Ευρώπη, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες (82 οι γυναίκες και 76 οι άνδρες) αλλά και οι δύο έχουν σχεδόν τα ίδια χρόνια ζωής με καλή υγεία (63 οι γυναίκες και 61 οι άνδρες).

Στρατηγική της ΕΕ για την υγεία

Η στρατηγική  για την υγεία λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα του φύλου και υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων σε θέματα υγείας μεταξύ διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Η υγεία των γυναικών

Ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του στήθους, η οστεοπόρωση και οι διατροφικές διαταραχές, είναι συνηθέστερες στις γυναίκες. Άλλες, όπως η ενδομητρίωση και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλουν αποκλειστικά τις γυναίκες.

Η έκθεση 'Στοιχεία και πληροφορίες για την υγεία των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση'  παρουσιάζει διάφορα θέματα σχετικά με την υγεία των γυναικών.

Η υγεία των ανδρών

Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου/ορθού, τα ισχαιμικά και καρδιακά επεισόδια και τα τροχαία ατυχήματα. Ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη, αφορούν αποκλειστικά τους άνδρες.

Περισσότερα για την υγεία των ανδρών θα βρείτε στην έκθεση 'Η κατάσταση της υγείας των ανδρών στην Ευρώπη' 

Δείτε επίσης την έκθεση σε εκτενέστερη μορφή  και το φυλλάδιο 

Περιγεννητική υγεία

Ανάλογα με τον ορισμό, η περιγεννητική περίοδος ξεκινά 20-28 εβδομάδες από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου και λήγει 1-4 εβδομάδες από τη γέννηση του βρέφους. Τα προβλήματα περιγεννητικής υγείας  που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν μητέρες και βρέφη απαιτούν υψηλού βαθμού εξειδίκευση για την αντιμετώπισή τους.

Δείτε επίσης: Προγεννητικός έλεγχος

Αναπαραγωγική υγεία

Η αναπαραγωγική υγεία  είναι σημαντική για όλους μας, ειδικότερα αν επιθυμούμε να αποκτήσουμε παιδιά και αντιμετωπίζουμε προβλήματα σύλληψης. Η ενημέρωση για θέματα αναπαραγωγής γίνεται πλέον επιτακτικότερη καθώς η απόφαση για τεκνοποίηση λαμβάνεται σήμερα σε μεγαλύτερη ηλικία.